28η Οκτώβρη

Ξημερώνει και το ημερολόγιο γράφει σήμερα 28 Οκτωβρίου του 2018. Σημαίες υπάρχουν στα μπαλκόνια, ο κόσμος παρακολουθεί τις παρελάσεις και λέει χρόνια πολλά. Για να φτάσουμε σε αυτή τη συμβολική ημέρα έπρεπε 78 χρόνια πριν η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων να αρνηθούν την «εύκολη» επιλογή και να επιλέξουν ένα δρόμο δύσκολο, σκληρό και με αίμα˙ τον μόνο δρόμο που οδηγεί στη δόξα.

Μετά την ιταλική επίθεση, η Ελλάδα γίνεται από τις πρώτες χώρες που νικά τα στρατεύματα του Άξονα, που μέσα σε λίγες εβδομάδες είχαν καταλάβει σχεδόν όλη την Ευρώπη και γνώριζαν μεγάλες επιτυχίες στην Αφρική. Αυτή την στρατιωτική μηχανή μπόρεσε να αντιμετωπίσει αξιόμαχα και νικηφόρα, ως ένα σημείο, ο ελληνικός στρατός, υπερασπιζόμενος ιδανικά και αξίες.

Τις λαμπρές σελίδες στο μέτωπο της Αλβανίας θα ακολουθήσει η Τριπλή Κατοχή (Ιταλία, Γερμανία, Βουλγαρία) και το φαινόμενο της Εθνικής Αντίστασης που θα δημιουργήσει την ελεύθερη Ελλάδα του βουνού.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα γιορτάζει την έναρξη του πολέμου και όχι την απελευθέρωσή της. Η απάντηση είναι απλή. Η τελευταία πολεμική εμπλοκή της Ελλάδας ήταν στην Μ. Ασία και τερματίστηκε με τον χειρότερο τρόπο που θα μπορούσε να τερματιστεί. Η είσοδος της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έσβησε κάθε χάσμα που υπήρχε ανάμεσα σε πρόσφυγες Μικρασιάτες και «ντόπιους» Έλληνες και τους ένωσε κάτω από τον ίδιο σκοπό, προσφέροντας ξανά λαμπρές σελίδες δόξας στην ελληνική ιστορία. Εκτός αυτού, η απελευθέρωση δεν ήταν καθόλου εύκολη για την Ελλάδα μιας και, σχεδόν αμέσως, ακολούθησε μια ακόμα εμφύλια σύρραξη, που ταλανίζει άλλωστε αιώνες την ελληνική ιστορία.

Το παράδειγμα των Ελλήνων του «ΌΧΙ» και των Ελλήνων της Αντίστασης απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό ,στέκει φωτεινό μπροστά μας. Μας υπενθυμίζει το αιώνιο χρέος που πρέπει να έχουμε απέναντι σε κάθε σκοτεινή δύναμη που απειλεί αξίες, ιδανικά, ελευθερία.

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

Χρόνια πολλά!

                                                                                                          Γιάννης Σ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *