Επισημάνσεις του Αντιπεριφερειάρχη σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα

Ενδιαφέρουσα η ανακοίνωση με τις επισημάνσεις για τα αντιπλημμυρικά έργα που εξέδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής κ.Τζόκας, η οποία όμως σε καμία περίπτωση δε λύνει το -τραγικών διαστάσεων- πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι υποβαθμισμένες γειτονιές μας σε κάθε νεροποντή. Η ενημέρωση για την κατάσταση παρ’ όλα αυτά είναι ζητούμενο και η παρούσα φαίνεται πως διαπνέεται από γνώση της πραγματικότητας και ειλικρινή προσέγγισή της.

——————————————————————

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών

Περιστέρι, 25 – 11 – 2015

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Επισημάνσεις του Αντιπεριφερειάρχη σε σχέση με τα αντιπλημμυρικά έργα

Η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία θα υλοποιηθεί μόνο από τη συνεργασία όλων των φορέων, αλλά και των πολιτών.

 

Με αφορμή τις δικαιολογημένες ή και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην υλοποίηση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων στη Δυτική Αθήνα, αλλά και το συνεχιζόμενο blame game (μετάθεση ή παιχνίδι ευθυνών), που αρκετές φορές  παρατηρείται από τοπικούς παράγοντες της περιοχής, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας Σπύρος Τζόκας έκανε τις εξής επισημάνσεις:

 

 • Η νέα διοίκηση της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας, άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων της έδωσε τη μέγιστη σημασία και έκανε σειρά κινήσεων προς την κατεύθυνση της -σε βάθος- αντιπλημμυρικής θωράκισης της Δυτικής Αθήνας και όχι της επιφανειακής και επικοινωνιακής εκτέλεσης μικρών έργων που θα ήταν αναποτελεσματικά και αλληλοαντικρουόμενα και δεν θα θεράπευαν το πρόβλημα. Έτσι, έγινε σειρά συσκέψεων, ενεπλάκησαν όλοι οι φορείς, κατατέθηκαν απόψεις και τεχνικές προτάσεις, με κατάληξη την συγκρότηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την συνολική διαχείριση των υδάτων της Δυτικής Αθήνας.

 

 • Πάρθηκε η πολιτική απόφαση από τη διοίκηση της Περιφέρειας στον υψηλότερο βαθμό (απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής) να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της Δυτικής Αθήνας κατά προτεραιότητα και με σημαντική κατεύθυνση κονδυλίων από τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας Αττικής. Παρόλο που τα περισσότερα έργα είναι ευθύνη των Δήμων, η χρηματοδότησή τους θα γίνεται από την Περιφέρεια και μάλιστα με προτεραιότητα.

 

 • Με εξασφαλισμένη πλέον τη χρηματοδότηση, όσα έργα έχουν ωριμότητα τίθενται σε διαδικασία υλοποίησης. Εδώ πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ένα έργο δεν θα ωριμάσει από μόνο του και βεβαίως δεν μπορεί να μπλέκονται όλοι οι φορείς. Την ευθύνη να συντάξουν τις μελέτες ή έστω τους φακέλους για τις μελέτες -στις περισσότερες περιπτώσεις- την έχουν οι Δήμοι.

 

 • ΚΑΘΕ ΩΡΙΜΟ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΑ.

 

 • Τα μεγάλα υπερτοπικά αντιπλημμυρικά έργα, όπως ο Κηφισσός, η Εσχατιά, η Φλέβα αντιμετωπίζονται με ευθύνη του αντίστοιχου Υπουργείου και σε πρόσφατη συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη, των Δημάρχων με τον Γ. Γ Δημοσίων Έργων δρομολογήθηκαν (βλ. δελτίο Τύπου 24-11-2015)

 

 • Παρά, όμως, την ρητή πολιτική βούληση της διοίκησης, είναι εξαντλητικές οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και αναποτελεσματικός και ο ίδιος ο μηχανισμός της Περιφέρειας ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση.

 

 • ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΝΕΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΜΟΛΙΣ ΧΡΟΝΟ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΗ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΠΑΥΘΕΙ ΣΤΗΝ –ΥΠΑΡΚΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣ- ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ.

 

 • Είναι, όμως, επιεικώς άδικο να απολογείται για διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες σε αυτούς που τις έχουν.

 

 • Τέλος, τίθενται συνολικά ζητήματα οργάνωσης του Κράτους και της Δημόσιας Διοίκησης. Όπως και σε διάφορα θέματα, τα αντιπλημμυρικά έργα πέφτουν θύματα και της κρατικής δυσλειτουργίας. Ο πολυτεμαχισμός των ευθυνών και οι πολύ «τυπικές» αλλά ανούσιες διαδικασίες δημιουργούν τελικά πολλές καθυστερήσεις ακόμα κι όταν όλα τα προηγούμενα που αναφέρθηκαν επιλυθούν. Σε αυτό το επίπεδο η Περιφέρεια Αττικής κι εγώ προσωπικά έχουμε αναλάβει πρωτοβουλία διαμεσολάβησης με την Κυβέρνηση για να δρομολογηθούν πραγματικές και δομικές λύσεις που θα μεταφραστούν σε ορατά αποτελέσματα από τους πολίτες.

 

 • Οι κάτοικοι της Δυτικής Αθήνας θα πρέπει να γνωρίζουν αυτά τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και την αταλάντευτη πρόθεσή μας να τα διορθώσουμε και να υλοποιήσουμε γρήγορα τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό που έχουμε καταρτίσει. Ώστε να γίνουν ορατά τα θετικά αποτελέσματα στη ζωή τους. Να μην θρηνήσουμε άλλους νεκρούς και άλλες καταστροφές. Όμως θα πρέπει να είναι υποψιασμένοι σε όσους πολιτικάντηδες παράγοντες λαϊκίζουν και μεταθέτουν τις ευθύνες.

 

 • Η αποτελεσματική αντιπλημμυρική προστασία θα υλοποιηθεί μόνο από τη συνεργασία όλων των φορέων, αλλά και των πολιτών. Όλοι μαζί θα πρέπει να κάνουν τα έργα, να τα συντηρούν και να τα προστατεύουν, να αποκτήσουν κουλτούρα σεβασμού του περιβάλλοντος και γνώση των μέτρων προστασίας από τις θεομηνίες.

 

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη
Δυτικού Τομέα
Τρώων 1 & Χαλκίδος
121 33
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Τηλ. επικ/νίας : 213 2100376-377
fax:                 213 2100375
e-mail: id.dta@patt.gov.gr

tzokas_kede_synedrio_aftodioikisi

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *