Οι νεκροί του Πολυτεχνείου, οι Άγιοι Ανάργυροι και το Καματερό

       Τα τελευταία χρόνια έχει πυροδοτηθεί εκ νέου η συζήτηση για την εξέγερση και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Και έχει πυροδοτηθεί ακριβώς επειδή διάφοροι «αναθεωρητές» της πολιτικής ιστορίας του τόπου θέλησαν να χρεώσουν τον ερχομό της μεγάλης κρίσης στη χώρα μας από το 2008 και έπειτα, συνολικά στη Γενιά του Πολυτεχνείου και στην ιστορική περίοδο συνοπτικά ονομάστηκε «Μεταπολίτευση».

Δεν θα μπορέσουμε σε ένα κείμενο σαν και αυτό να εμβαθύνουμε για αυτήν την τόσο μεγάλη δημόσια συζήτηση που διεξάγεται, ενίοτε και με σφοδρότητα, τα τελευταία χρόνια. Σίγουρα όμως θα πρέπει αν επισημάνουμε ότι οι κύκλοι που σταθερά επαναφέρουν τη συζήτηση για την μη ύπαρξη νεκρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου – εντός ή εκτός του ιστορικού κτιρίου – είναι οι γνωστοί κύκλοι ακροδεξιών, ανθρώπων ανοιχτά φιλικών στο καθεστώς των συνταγματαρχών, αναθεωρητών ιστορικών που πρωτίστως ενδιαφέρονται να βγει άδηλα το συμπέρασμα ότι για όλα φταίνε αυτοί που αγωνίστηκαν, η Αριστερά, οι δημοκράτες και προοδευτικοί πολίτες που θυσίασαν την ίδια τους τη ζωή για να πέσει η χούντα.nekroi-polytexneio1973

Για το ζήτημα των νεκρών του Πολυτεχνείου έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα αρκετές μελέτες, πορίσματα, συγκεχυμένες ή ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες. Οι παλαιότεροι σίγουρα θα θυμούνται τον εισαγγελέα Δ. Τσεβά για το περίφημο πόρισμά του, τις δήθεν «συνταρακτικές» αποκαλύψεις του πρώην Κυπατζή Πίμπα, τον κατάλογο της Προοδευτικής Ένωσης Μητέρων Ελλάδας Π.Ε.Μ.Ε. κ.α. Φυσικά εμείς εδώ δεν αξιολογούμε ούτε συγχέουμε την όποια ερευνητική δουλειά έχει γίνει, με εισαγγελικά πορίσματα ή ανάξιες λόγου δηλώσεις πρώην χαφιέδων του καθεστώτος. Μια αναφορά κάνουμε απλά.

Η πλέον εμπεριστατωμένη κατά τη γνώμη μας μελέτη για το ζήτημα των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι αυτή που διεξάγει ήδη από το μακρινό 2002 το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών υπό τον ερευνητή Λεωνίδα Καλλιβρετάκη με τίτλο «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973». Στόχος εξαρχής αυτής της ερευνητικής δουλειάς, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη ήταν η συλλογή με επιστημονικές μεθόδους όλων εκείνων των τεκμηρίων που αφορούν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου.

Σύμφωνα με τα «προσωρινά» αποτελέσματα – έτσι τα ονομάζει η επιτροπή εφόσον η μελέτη των στοιχείων παραμένει διαρκής – στην Εξέγερση του Πολυτεχνείου έχουν καταγραφεί 24 επώνυμες και πλήρως τεκμηριωμένες περιπτώσεις νεκρών, 30 επώνυμες περιπτώσεις νεκρών που εμφανίζονται «επίμονα» από το 1974 και έπειτα, που όμως δεν έχουν τεκμηριωθεί ποτέ, και , τέλος, 16 επώνυμες περιπτώσεις που είχε θεωρηθεί σε κάποια στιγμή της έρευνας ότι «προκύπτουν βασίμως». Οι τραυματίες της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου υπολογίζονται σε 1.103.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟΙΧΕΙΟ

Ανάμεσα στα πλήρως επιβεβαιωμένα θύματα της Εξέγερσης, με βάση το πόρισμα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, βρίσκονται και τα συνταρακτικά, κατά την γνώμη μου, εξής στοιχεία:nekroi-polytexniou-body-image-1479369850 (2)

1)Αικατερινή Αργυροπούλου, σύζυγος Αγγελή, 76 ετών, κάτοικος Κέννεντυ και Καλύμνου, Άγιοι Ανάργυροι Αττικής. Στις 10.00 της 17.11.1973, ενώ βρισκόταν στην αυλή του σπιτιού της, τραυματίστηκε στην πλάτη από σφαίρα. Διακομίστηκε στην κλινική «Παμμακάριστος» (Κάτω Πατήσια), όπου πέθανε συνεπεία του τραύματός της μετά από ένα εξάμηνο (Μάιος 1974).

2)Ευστάθιος Κολινιάτης, 47 ετών, από τον Πειραιά, κάτοικος Νικοπόλεως 4, Καματερό Αττικής. Κτυπήθηκε στις 18.11.1973 από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους. Και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, συνεπεία των οποίων πέθανε στις 21.11. 1973.

Με αυτά τα δεδομένα θα πρέπει στην πραγματικότητα να μιλούμε για 2 νεκρούς κατοίκους των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού κατά τα γεγονότα της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου και όσων ακολούθησαν τις αμέσως επόμενες ώρες/ημέρες. Μάλιστα, η Αικατερίνη Αργυροπούλου δέχεται αδέσποτη σφαίρα στο σπίτι της, στην ίδια την γειτονιά των Αγίων Αναργύρων, γεγονός που δεν πρέπει να μας εκπλήσσει, διότι ανάλογους θανάτους από αδέσποτες σφαίρες έχουμε και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας – Νέα Λιόσια (Ίλιον), Ν. Κόσμος – σε περιοχές δηλαδή που φαινομενικά δεν είχαν άμεση σχέση με το «κέντρο» των γεγονότων. Οι εν λόγω «τυφλοί» θάνατοι θα πρέπει να σχετίζονται ,πιθανώς, με παρουσία των Σωμάτων Ασφαλείας ή Σωμάτων του Στρατού στις εν λόγω περιοχές, με στόχο τον εκφοβισμό του πλήθους.

Επομένως, θα πρέπει οι κάτοικοι και οι φορείς των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού να διεκδικήσουν την άμεση αποκατάσταση του ονόματος και της ιστορίας αυτών των 2 νεκρών της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην/από την γειτονιά μας, θα πρέπει να διεκδικήσουν το ελάχιστο, δηλαδή να δοθούν τα ονόματα των 2 συμπολιτών σε κάποια πλατεία ή κάποιον σημαντικό δρόμο στον Καλλικρατικό δήμο μας, έστω να στηθεί κάποιο τιμητικό μνημείο. Αυτά θα έπρεπε να γίνονται σε έναν προοδευτικό δήμο.

Τέλος, θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να καθιερώσει στους Αγίους και στο Καματερό επετειακές εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα σε όλα τα σχολεία και τους χώρους πολιτισμού στον δήμο. Τον Κινηματογράφο Μελίνα δυστυχώς κάποιοι φρόντισαν να τον κλείσουν μέσα στο κατακαλόκαιρο στο Καματερό. Ας φροντίσουμε εμείς να αναδειχθούν νέα κέντρα πολιτισμού στην πόλη μας.

Ευαγγελίδης Δημήτρης, Ιστορικός, μέλος Δημοτικής Παράταξης «Αλληλεγγύη, η δύναμή μας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *