Κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και προτάσεις της “Αλληλεγγύης”

EMSpectrum

 

Αναδημοσιεύουμε παλιότερα άρθρα με θέσεις της δημοτικής μας παράταξης σε σχέση με τις παράνομες και “νόμιμες” κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι στο Δήμο μας οι πυλώνες της ΔΕΗ ζουν και βασιλεύουν εναερίως, διπλα σε σπίτια, πλάι σε κολυμβητήρια και παιδικούς σταθμούς, μέσα στα προαύλια σχολείων που είναι τα παιδιά μας.

 • Αλήθεια, έχει γίνει άραγε από καμία Διοίκηση, συνεχής στατιστική καταγραφή (χωρική, ηλικιακή κλπ) των κρουσμάτων καρκίνου και λευχαιμίας στο Δήμο;
 • Παρακολουθείται αυτή η μείζων πληγή για την υγεία μας και για την ποιότητα διαβίωσης στην πόλη μας;
 • Πότε έγινε η τελευταία ενέργεια για την υπογειοποίηση επιτέλους του εναέριου δικτύου της ΔΕΗ;
 • Και τι είδους ενέργεια ήταν αυτή; Πάλι επιστολή στείλαμε;
 • Ενημερώθηκαν  οι δημότες ποτέ σχετικά;

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ για κεραίες κινητής τηλεφωνίας και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

keraies2.jpg

A: ΓΕΝΙΚΑ

Έχουν περάσει πάνω από 15 χρόνια που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας άρχισαν να τοποθετούν ανεξέλεγκτα και κρυφά (μέσα σε θερμοσίφωνες

, καμινάδες, φυτά, διαφημιστικές πινακίδες, μεταλλικές κατασκευές κλπ.) τις κεραίες τους, δίπλα στα σπίτια ανυποψίαστων πολιτών, σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σε χώρους συγκέντρωσης εργαζομένων, τοποθετώντας όχι μία αλλά τις περισσότερες φορές 2 και 3 κεραίες.

Tην τελευταία δεκαετία κυρίως έχουν γίνει έρευνες και μελέτες από ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, αλλά και από έλληνες επιστήμονες που προειδοποιούν για τις βλαπτικές συνέπειες της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στους ζωντανούς οργανισμούς. Διαταραχές ύπνου, καρδιακά και κυκλοφορικά προβλήματα, απορρύθμιση ορμονικού συστήματος, αλλοιώσεις της σύνθεσης του αίματος, αύξηση καρκίνων κυρίως λευχαιμίας και εγκεφάλου, πονοκεφάλους κ.λπ.

Β: “ΝΟΜΙΜΕΣ” ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΚΕΡΑΙΕΣ

Oι περισσότερες κεραίες είναι «παράνομες» αφού δεν έχουν τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομίων (EETT).

Aλλά και οι δήθεν «νόμιμες» με ποια κριτήρια τοποθετούνται;
• Tα ήδη μεγάλα όρια ακτινοβολίας στη χώρα μας τηρούνται από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας;
• Tι εμπιστοσύνη μπορούμε νά έχουμε στις μετρήσεις, όταν έχουμε δημοσιεύματα για μετρήσεις «μαϊμού»;

Στην Aττική όπως και στο Δήμο μας, κανένας από τους αρμόδιους δεν μπορεί να δώσει ασφαλή στοιχεία για το πόσες κεραίες είναι εγκατεστημένες.

Γ: ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

Tην τελευταία διετία, κυρίως, έχουν γίνει αποσπασματικές προσπάθειες για ενημέρωση των πολιτών και για την απομάκρυνση κάποιων κεραιών, αλλά στηρίχτηκαν κυρίως στην επικοινωνιακή πλευρά του θέματος και όχι στην ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε ότι γίνεται και η σημερινή συγκέντρωση.

Εμείς ως ΑΠΟΔΡΑΣΗ κάνουμε σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις στην Δημοτική Αρχή και σε όλες τις παρατάξεις για την ουσιαστική και δυναμική αντιμετώπιση του προβλήματος.

1. Συγκρότηση Διαπαραταξιακής Ανοιχτής Επιτροπής με θέμα τις κεραίες και την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με αντικείμενο:
α: την καταγραφή των “νόμιμων” κεραιών. Αυτό είναι εύκολο μέσα από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕTT) και πιθανώς ο Δήμος να το έχει ήδη κάνει.
β: την μέτρηση της ακτινοβολίας στις “νόμιμες” κεραίες. Όσες δεν είναι στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος να απομακρυνθούν ή να μετασκευαστούν.
γ: την συγκρότηση ειδικής ομάδας μετρήσεων (από το Δήμο) που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα αποκαλύψει τις παράνομες κεραίες
δ: την δυναμική απομάκρυνση όλων των παράνομων κεραιών.

2. Δημιουργία από το Δήμο, Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας και Ραδιενέργειας με εξοπλισμό ο οποίος θα είναι σε θέση:
• Να ανιχνεύει πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλών και μεσαίων συχνοτήτων (Ραδιόφωνο, TV)
• Να ανιχνεύει πηγές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας υψηλών συχνοτήτων (κινητή τηλεφωνία, GSM, UMTS, WIFI, μικροκύματα)
• Να μετρά τιμές της πυκνότητας ροής ισχύος (για περιοχή συχνοτήτων 0 έως 7 GHz) και να τις συγκρίνει με τα αντίστοιχα επίπεδα αναφοράς και τις τιμές ασφαλούς έκθεσης
• Να μετρά στατικά και εναλλασσόμενα μαγνητικά πεδία (έως 2mT)
• Να μετρά ραδιενέργεια υποβάθρου και τιμές ραδονίου.

Επίσης το Παρατηρητήριο, σε συνεργασία με το ΕΜΠ και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών μεσοπρόθεσμα, θα μπορεί μετρά σε 24ωρη βάση το σύνολο της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από διάφορες πηγές, όπως κεραίες ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραντάρ κ.λπ., με μετρητή ο οποίος θα πρέπει να τοποθετηθεί σε κάποιο Δημόσιο κτίριο των Αγίων Αναργύρων.

ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ στο ΝΟΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ

Α. Ζητάμε το περιορισμό της εγκατάστασης κεραιών και τη δημιουργία αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών με τη συμμετοχή των πολιτών.

Β. Ζητάμε την αλλαγή του νομικού πλαισίου (Νόμος 3431/2006) για να επιτευχθούν τα εξής:
1. Όριο ελάχιστης οριζόντιας απόστασης 300μ. από χώρους μαζικής πρόσβασης κοινού
2. Πλήρης καταγραφή και σήμανση των υπαρχουσών κεραιών με προσβάση σε αυτό κάθε πολίτη.
3. Απαγόρευση καμουφλαρίσματος των κεραιών.
4. Αφαίρεση άδειας παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε εταιρεία που θα εγκαθιστά κατά εξακολούθηση κεραίες χωρίς άδεια.
5. Άμεση απομάκρυνση (το πολύ σε μιά έβδομάδα) μετά από καταγγελία κάθε εντελώς ή μερικώς παράνομης κεραίας.

Τέλος τεράστιο θέμα για τον Δήμο μας είναι οι Πυλώνες Υψηλής Τάσης για τις οποίες θα επανέλθουμε σύντομα.

 10/11/2008
Συντονιστικό της “Απόδρασης”

 

Πυλώνες υπερυψηλής τάσης

pilones2.jpg

SΟS ΑΠΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
«Κατηγορούμενοι» ακόμη και για εμφάνιση λευχαιμίας σε παιδιά που ζουν σε απόσταση 200 μέτρων, είναι –σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες– οι πυλώνες υπερυψηλής τάσης της ΔΕΗ.
Oι ειδικοί από την πλευρά τους κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου υποστηρίζοντας ότι τα ισχύοντα όρια είναι 250 φορές μεγαλύτερα από εκείνα που προτείνουν –ορισμένες τουλάχιστον– επιστημονικές έρευνες.
Δεκάδες πυλώνες της ΔΕΗ βρίσκονται πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων κατοίκων της Δυτικής Αθήνας.
Κολυμβητήρια, παιδικές χαρές, σχολεία ακόμη και κέντρα βρεφών είναι ορισμένοι μόνο από τους δημόσιους χώρους, σε περιοχές όπως το Ίλιον, οι Άγιοι Ανάργυροι και η Νέα Φιλαδέλφεια, οι οποίοι απέχουν ελάχιστα μέτρα από πυλώνες.
Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν κρύβουν την ανησυχία τους.
«Έχουμε θέσει επανειλημμένα στους υπευθύνους του Δήμου Αγίων Αναργύρων το πρόβλημα με τους πυλώνες, αλλά μας έχουν διαβεβαιώσει ότι έγιναν μετρήσεις και έδειξαν πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» λέει στα «ΝΕΑ» η κ. Ευαγγελία Ορφανού, εργαζόμενη στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία στεγάζεται σε απόσταση μικρότερη των δέκα μέτρων από πυλώνες της ΔΕΗ.
Στο ίδιο σημείο βρίσκεται και το κολυμβητήριο του Δήμου Αγίων Αναργύρων, όπου γυμνάζονται καθημερινά εκατοντάδες παιδιά.

Μαγνητικά πεδία
‘Οπως σημειώνει ο κ. Λουκάς Μαργαρίτης, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας και Ραδιοβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «πρόσφατες έρευνες ενοχοποιούν μαγνητικά πεδία ακόμα και στο επίπεδο των 4 mG». Δηλαδή η τιμή που προτείνει η επιστημονική κοινότητα είναι 250 φορές κάτω από τα ισχύοντα όρια. «Οι μετρήσεις που έχουμε πραγματοποιήσει ξεπερνούν κατά πολύ τα προτεινόμενα νέα όρια αποδεκτής έκθεσης στην ακτινοβολία», συμπληρώνει η κ. Αγγελική Κατσαρού βιολόγος- ερευνήτρια.
Σε μετρήσεις της έντασης του μαγνητικού πεδίου που πραγματοποίησε ερευνητική ομάδα του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε κατοικίες και σχολικά συγκροτήματα που βρίσκονται κοντά σε πυλώνες υψηλής και υπερυψηλής τάσης, καθώς και σε υποσταθμούς της ΔΕΗ, καταγράφηκαν τιμές 10- 20 mG, μέσα σε σχολικά συγκροτήματα και κοντά στα 50 mG σε αυλές πολυκατοικιών.

Να υπογειοποιηθούν τα καλώδια
«Από πειράματα σε κουνέλια έχει φανεί ότι η έκθεσή τους σε πεδία υψηλής έντασης και συχνότητας 60 Ηz πριν και μετά τη γέννησή τους προκάλεσε ανωμαλίες στον εγκέφαλο. Οι ίδιες συνθήκες διπλασίασαν τον αριθμό ανώμαλων εμβρύων σε ινδικά χοιρίδια.
Όσον αφορά στον άνθρωπο, φαίνεται να υπάρχει συσχέτιση με την εμφάνιση καρκίνου (λευχαιμίας) και σε παιδιά που ζουν κοντά σε πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος υπερυψηλής τάσης», σημειώνει ο κ. Μαργαρίτης. Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Βρετανία έδειξε ότι ο –μόνο στατιστικά αποδεδειγμένος– κίνδυνος υφίσταται ακόμη και σε απόσταση ώς 600 μέτρα από τον πυλώνα, σε απόσταση δηλαδή όπου τα μαγνητικά πεδία είναι τελείως εξασθενημένα. «Η έρευνα δείχνει, παράλληλα, ότι τα παιδιά που ζουν σε απόσταση 200 μέτρων από πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λευχαιμία σε σχέση με παιδιά που ζουν αλλού. Επίσης, τα παιδιά που ζουν σε απόσταση από 200 έως 600 μέτρα από τους πυλώνες έχουν 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν την ασθένεια» λέει ο κ. Μαργαρίτης.
Δεν είναι όμως μόνο τα παιδιά που επηρεάζονται. Πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι ενήλικοι που ζούσαν τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής τους σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από αγωγούς μεταφοράς υπερυψηλής τάσης είχαν κατά 1,3 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε απόσταση μεγαλύτερη των 300 μέτρων. Το γενικό συμπέρασμα, όπως σημειώνουν ο κ. Μαργαρίτης και η κ. Κατσαρού, είναι ότι κάτω από γραμμές υψηλής τάσης της ΔΕΗ και δίπλα τους, μέχρι την απόσταση των περίπου 30 μέτρων, η έκθεση υπερβαίνει ή πλησιάζει πολύ τα όρια επικινδυνότητας, ενώ ασφαλής μπορεί να θεωρηθεί απόσταση 200 μέτρων.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, «τη λύση μπορεί να δώσει η Πολιτεία με εκ νέου διαμόρφωση του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και μέριμνα ώστε να μην περνούν καλώδια πάνω από κατοικίες και σχολεία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό, καθώς θα απαιτούνταν πολύ μεγάλα οικονομικά ποσά. Μια καλή λύση θα ήταν η υπογειοποίηση των καλωδίων, αλλά με πολύ προσεκτικό σχεδιασμό».

1/1/2009
Συγγελάκης Μανώλης

 

Επειδή τα βρέφη δεν ψηφίζουν

Πυλώνες και μετασχηματιστές Υπερ-ΥψηλήςΤάσης δίπλα στο «Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ» 
χωρίς: υποβολή Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
χωρίς: γνωμοδότηση του Νομαρχιακού Συμβουλίου
χωρίς: περιβαλλοντική αδειοδότηση

Στην πυκνοκατοικημένη περιφέρεια της Β’ Αθήνας υπάρχουν διάσπαρτοι πυλώνες με αγωγούς μεταφοράς ρεύματος (γραμμές-σύρματα) Υπερ-Υψηλής Τάσης (ΥΥΤ) της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πολλές διεθνείς και ελληνικές επιστημονικές μελέτες, αποτελούν δυνάμει κινδύνο για τη δημόσια υγεία των κατοίκων.
Οι πυλώνες και οι γραμμές αυτές βρίσκονται ανάμεσα σε σπίτια, δημόσια κτήρια και χώρους, όπως σχολεία, βρεφοκομεία, δημοτικά γυμναστήρια κ.λπ.
Εξώφθαλμο παράδειγμα η περίπτωση του ΚΕΝΤΡΟΥ ΒΡΕΦΩΝ «Η ΜΗΤΕΡΑ» στα όρια των Αγ. Αναργύρων.

Εκκωφαντικά σιωπούν αρμόδιες υπηρεσίας και πολιτικοί
Τα παρακάτω αφορούν τον αγώνα μας από το 2005 για την απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ και των εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης (ΥΥΤ) 150.000 Volts (150 kVs) και της υπαίθριας εγκατάστασης μετασχηματιστών περίπου 2 στρεμμάτων, 18 μέτρα από τα κεφάλια των βρεφών του Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ.
Ενημερώσαμε εγγράφως από το Φεβρουάριο 2005 (Κ16.001/22.2.05)
• τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή (με αφορμή την επίσκεψή του στο ΚΒΜ), και τον Πρόεδρο της Βουλής • τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου (ο μόνος που κατέθεσε ερωτήσεις στη Βουλή ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης 3-5-2006 & 25-2-2005) • το Συνήγορο του Πολίτη • το Συνήγορο του Παιδιού • το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού • το Γεν. Γραμ. Νέας Γενιάς • τα αρμόδια Υπουργεία: Υγείας, Παιδείας, Ανάπτυξης ΠΕΧΩΔΕ, τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος • τη Γενική Γραμματέα Πρόνοιας • το Γενικό Γραμματέα Ενέργειας, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ • τη Γεν. Διεύθυνση Μεταφοράς της ΔΕΗ • τη Νομαρχία Αθηνών • τους δημάρχους και τις αρμόδιες υπηρεσίες των Δήμων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων • την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας • τον πρόεδρο ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ • το Ινστιτούτο Πυρηνικής Τεχνολογίας και Ακτινοπροστασίας • τη διοίκηση του ΚΒ ΜΗΤΕΡΑ • το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας • τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας • τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, Πρόεδρο Γ’ ΠΕΣΥΠ Αττικής • το Σύλλογο εργαζομένων στο ΜΗΤΕΡΑ • τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Επιτρόπους • το σύνολο των ελλήνων ευρωβουλευτών (κατέθεσε ερώτηση μόνον ο ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλης) κ.ά.
Εκκρεμούν απαντήσεις από το Συνήγορο του Πολίτη (αναφορά 20365/22.12.2005), το Εθνικό Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (254/16.1.2006) και από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών (382/23.1.2006). Αλλά και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας. Ουδείς απήντησε!!!!
Ενδιαφερον θα είχε μια επιστημονικά επιδημιολογική μελέτη από το 1970 μέχρι και σήμερα που θα αφορά στους πολίτες που υπήρξαν φιλοξενούμενοι του “Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ” και των εργαζομένων εκεί.
Ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια, το θέμα απο κάθε άποψη παραμένει εκκρεμές καθώς σιωπούν αρμόδιες υπηρεσίες και πολιτικοί ακόμη και μετά από το δεύτερο κύκλο ενεργειών που ξεκινήσαμε στά μέσα του 2008.
Απόδειξη της παντελούς απουσίας μέριμνας από την Πολιτεία στο θέμα, οι απαντήσεις του Υπ. Ανάπτυξης στις δύο σχετικές ερωτήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΝΔ) (13-11-07 και 9/08) για την πρόοδο στην απομάκρυνση πυλώνων υψηλής τάσης, δεδομένου ότι από το Μάιο του 2006 το Υπουργείο Ανάπτυξης, εξήγγειλε την απομάκρυνση των πυλώνων.
Οι απαντήσεις που έλαβε ο κ.Μητσοτάκης ήταν εκτός θέματος και μάλιστα στην κατεύθυνση του ότι δεν κινδυνεύει η υγεία και η ζωή των πολιτών (!).

pilones1.jpg 

 • Πώς ακριβώς έχει όμως το θέμα;
  Στα όρια των Δήμων Ιλίου και Αγ. Αναργύρων, στη Λ. Δημοκρατίας 65, λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 το «Κέντρο Βρεφών ΜΗΤΕΡΑ».
  Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 η ΔΕΗ Α.Ε. εγκατέστησε δίπλα του ακριβώς, πυλώνες με εναέρια καλώδια Υ-Υ-Τάσης 150 kV καθώς και ένα ανοιχτό (υπαίθριο) Κέντρο μετασχηματιστών (ΚΥΤ), που από τότε, λειτουργούν συνεχώς και αδιαλείπτως, δίπλα στους χώρους διαβίωσης (περίπτερα) των βρεφών.
  Αυτή η γειτνίαση συνεπάγεται δυνάμει σοβαρούς μη αντιστρεπτούς κινδύνους για τα βρέφη, τα νήπια που επί σειρά ετών διαβιούν εκεί, καθώς και για τους εργαζόμενους. Σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από τα κεφάλια των βρεφών, αν και από το σημείο γειτνίασης και πέραν υπάρχουν, μη εκμεταλλευόμενες και μη δομημένες εκτάσεις, στις οποίες θα μπορούσαν εξ αρχής να είχαν τοποθετηθεί υπόγεια εγκαταστάσεις και καλώδια της ΔΕΗ.
  Το 2001 ο Δήμος Ιλίου υπογειοποίησε όλους τους αγωγούς και αποξήλωσε όλους τους πυλώνες που περνούσαν μέσα από την πόλη, αφήνοντας έξω μόνο τρεις: αυτούς δίπλα στο Κ.Β. Μητέρα, στην άκρη της πόλης (σύνορα με Δήμο Αγ. Αναργύρων, στην επικρατεια του οποίου οι πυλώνες περνούν μέσα από τις αυλές των σπιτιών). Γιατί; 

 • Ξετυλίγοντας το κουβάρι…
  Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις είναι αρμόδιες να γνωμοδοτήσουν επί Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και συναρμόδιες για την τήρηση των ορίων έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, τον έλεγχο και έγκριση περιβαλλοντικών όρων για έκδοση αδείας εγκατάστασης και λειτουργίας τέτοιων εγκαταστάσεων.
  Η Νομαρχία Αθηνών (ΝΑ)-Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος με έγγραφό της (17.3.2006) μας ενημερώνει και φαίνεται ότι προκύπτουν παράνομες ενέργειες, αβλεψίες και, συνεπώς ευθύνες.
  Στο έγγραφο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (απάντηση στην από 17-2-06 αναφορά μας προς το Νομάρχη), αναφέρεται ότι: «για το ΚΥΤ της ΔΕΗ που βρίσκεται στο Ίλιον (δίπλα στο Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ), καθώς και για τις γραμμές μεταφοράς ΥπερΥψηλής τάσης από και προς αυτό, δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για γνωμοδότηση από το Νομαρχιακό Συμβούλιο, ούτε για περιβαλλοντική αδειοδότηση από την υπηρεσία μας” (Δ/νση Προστασίας Περιβάλλοντος/τμ. Εγκρίσεων & Αδειών της Νομαρχίας Αθηνών).
  Δηλαδή, σύμφωνα με την αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχίας Αθηνών, μέχρι το 1990 η ΔΕΗ λειτουργεί παράνομα και (μάλλον) λάθρα -προφανώς με την ανοχή της διοίκησης- το ΚΥΤ και τις προς και από αυτό γραμμές Υ/Υ τάσης 150 kV, σε βάρος της υγείας των διαβιούντων βρεφών και μικρών παιδιών προς υιοθεσία, καθώς και των εργαζομένων στο Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ.
  Στη συνέχεια του εγγράφου αναφέρεται ότι, παρότι η ΔΕΗ Α.Ε. (και τα εποπτεύοντα Υπουργεία και οι αρμόδιες Υπηρεσίες) είχε υποχρέωση να προχωρήσει σε Περιβαλλοντική Αδειοδότηση και έγκριση περιβαλλοντικών όρων, ως έργο και δραστηριότητα που αδειοδοτήθηκαν πριν την ισχύ της ΚΥΑ 69269/90-ΦΕΚ 678Β/26.10.90, το αργότερο μέχρι το 1994, ουδείς αρμοδίως υπεύθυνος το έπραξε.
  Τέλος, από το 2002 (ΚΥΑ 15393/02-ΦΕΚ 1022 Β -5.5.2002) για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και έργο της ΔΕΗ Α.Ε. δίπλα στο Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ, αρμόδια υπηρεσία για την περιβαλλοντική τους αδειοδότηση είναι η ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ (Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.). Όμως, η Νομαρχία Αθήνας για το συγκεκριμένο έργο/δραστηριότητα, δεν έχει κοινοποίηση σχετικής αδειοδότησης της ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ.
  Πολύ απλά, η ΔΕΗ Α.Ε. εξακολουθεί να μην τηρεί το νόμο.
  Σύμφωνα με το έγγραφο της Νομαρχίας Αθηνών, η ΔΕΗ λειτουργεί το συγκεκριμένο έργο και τη συγκεκριμένη δραστηριότητα εκτός νομικού πλαισίου, εκτός διατάξεων (εθνικών, Ε.Ε. και διεθνών συμφωνιών), με την ανοχή των συναρμοδίων Υπουργείων. (Ενημερώσαμε τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (φαξ 31-3-2006 και 4-4-2006) και τον πρ. Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών (φαξ 4-4-2006) για το ότι η λειτουργία εναεριων γραμμών Υ/Υ τάσης και ΚΥΤ δίπλα στο Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ είναι εκτός νομικού πλαισίου).

 • Το θέμα είναι εξόχως πολιτικό
  Οι ευθύνες φαίνεται ότι βαρύνουν τόσο την Κεντρική Διοίκηση όσο και αυτή της ΔΕΗ Α.Ε. (Υπουργεία Υγείας, ΠΕΧΩΔΕ, Ανάπτυξης, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, κ.λπ.).
  Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία και την επιστημονική έρευνα, είναι γνωστό ότι οι επιπτώσεις από τη γειτνίαση των ανθρώπινων οργανισμών με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας, και την ακτινοβολία, όπως αυτή που παράγεται και εκπέμπεται από τη λειτουργία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας με εναέρια καλώδια>150kV της ΔΕΗ Α.Ε. και του ΚΥΤ σε γειτνίαση περίπου 18 μέτρων από το «Κ. Βρ. ΜΗΤΕΡΑ», είναι μη αντιστρεπτές για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ιδιαίτερα δε, των νεαρών βρεφών και παιδιών, όπως αυτά που διαβιούν για 4-5 χρόνια συνεχώς στο “ΜΗΤΕΡΑ”. Η Ε.Ε έχει θεσπίσει και οφείλει και η χώρα μας να εφαρμόσει και να ενσωματώσει στο εθνικό Δίκαιο την Αρχή της Προφύλαξης.
  Η αναποτελεσματικότητα της πολυνομίας στην Ελλάδα είναι γνωστή. Άραγε, εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον ή όχι;
  Οι σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (του 2000 και του 2002 για την προφύλαξη του κοινού από τις εν λόγω ακτινοβολίες) ήδη θεωρούνται αναχρονιστικές, τόσο από επιστημονική όσο και νομική άποψη, σε κάθε περίπτωση πάντως εκτός του πνεύματος της Αρχής Προφύλαξης.
  Η ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί σχετικά με την απόφαση 1264/2005 της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία βασίζεται στην Αρχή της Προφύλαξης, για τις καταστροφικές συνέπειες επί του ανθρώπινου οργανισμού της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας χαμηλής συχνότητας (ELF) που εκπέμπεται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας (σταθμοί βάσης). Ακτινοβολία πανομοιότυπη με αυτή των εναέριων γραμμών Υ/Υ τάσης της ΔΕΗ.
  Επίσης, ο Συνήγορος του Πολίτη στην Ειδική Έκθεση το Νοέμβριο 2003 με θέμα «Σταθμοί βάσης κινητής τηλεφωνίας – μακροχρόνια έκθεση στη μη ιοντίζουσα ακτινοβολία», αναφέρεται και διερευνά διεξοδικά το ζήτημα και αποφαίνεται σχετικά υπό το πρίσμα της Αρχής της Προφύλαξης, έχοντας ως επιστημονικό δεδομένο τις καταστρεπτικές και μη αντιστρεπτές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από τις ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.

 • Τα τελευταία νέα…
  Το Μάιο του 2006 η κυβέρνηση με τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης –σημερινό Πρόεδρο της Βουλής κ. Δ. Σιούφα– (Δ.Τ. 25/4/2006 Γρφ. Τύπου) πιεζόμενη, εξήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας άμεσης απομάκρυνσης πυλώνων και εναέριων γραμμών μεταφοράς ρεύματος ΥΥΤ από τις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Β΄ Αθηνών.
  Ο κ. Δ. Σιούφας είχε ανακοίνωσει: «Αποξηλώνονται από το 2006 οι εναέριες γραμμές μεταφοράς υψηλής τάσης για ένα ψηλότερο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων των Δυτικών Προαστίων, για καλύτερη ποιότητα ζωής στους κατοίκους», «… λόγω και των επιστημονικά αποδεδειγμένων μη αντιστρεπτών βλαβών που αυτοί προκαλούν στην υγεία των ανθρώπων και μάλιστα των μικρών παιδιών».
  Με αφορμή τα πορίσματα του «1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για τις Επιπτώσεις της Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας» (Θεσ/νίκη Μάις 2008), ανακινήσαμε το θέμα, κάνοντας τον ίδιο μάταιο κύκλο ενεργειών. Η σοδειά ακόμα πιο φτωχή, πλην της αντίδρασης του Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος Κυρ. Μητσοτάκη.

 • Άραγε:
  Ο υπουργός Ανάπτυξης είναι σε θέση να μας ενημερώσει για την όποια πρόοδο έχει συντελεστεί όσον αφορά στην απομάκρυνση των πυλώνων υψηλής τάσης από τις παραπάνω περιοχές;
  Ο Δήμαρχος Ιλίου μπορεί να μας ερμηνεύσει γιατί ενώ με απόφαση του Δήμου το 2001 αποξηλώθηκαν πυλώνες και εναέριες γραμμές που περνούσαν μέχρι το 2001 μέσα από το Ίλιον και ανήκουν στην ίδια γραμμή μεταφοράς με αυτή που καταλήγει στο ΚΒΜ, γιατί ο Δήμος δέχτηκε να εξαιρεθεί μια περιοχή της επικράτειάς του από την αποφασισμένη υπογειοποίηση και άφησε τους τρεις πυλώνες στην επιφάνεια, αυτούς που βρίσκονται περίπου 18 μέτρα από τα κεφάλια των βρεφών του Κ.Β. ΜΗΤΕΡΑ»;;!
  Ίσως τα διαβιούντα παιδιά με ευθύνη και υποχρέωση της ελληνικής Πολιτείας και οι εκεί εργαζόμενοι, να θεωρήθηκαν παιδιά ενός κατώτερου θεού.
  Με την Υ2/174/7.8.2000 (σχετ. Υ2/1621/99) εγκύκλιο που απευθύνει η Διεύθυνση Υγιεινής, Περιβάλλοντος του Υπουργείου Υγείας προς το ΥΠΕΧΩΔΕ/Γ.Δ/νση Περιβάλλοντος/ΕΥΠΕ, τίθεται ρητά και απερίφραστα το θέμα των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία χαμηλής συχνότητας από τις γραμμές μεταφοράς ενέργειας Υψηλής Τάσης, συστήνεται δε η άμεση μεταφορά των γραμμών σε απόσταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων από την πλησιέστερη κατοικημένη περιοχή, λόγω του επιστημονικά αποδεδειγμένου κινδύνου να δράσουν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αυτά ως παράγοντες «ευοδώσεως» καρκινογενέσεων με αυξημένη μάλιστα συχνότητα.
  Πότε επιτέλους θα γίνει πράξη η απομάκρυνση των πυλώνων της ΔΕΗ
   δίπλα στο Κ.Β. Μητέρα, ώστε να προστατευθεί η υγεία και τα εν γένει δικαιώματα βρεφών και εργαζομένων.
  Πότε θα λυθεί το σημαντικότατο πρόβλημα (ιδιαίτερα σε Αγ. Βαρβάρα, Αιγάλεω, Ίλιον, Πεντέλη, Γέρακα, Αγ. Ανάργυρους, Ηλιούπολη. Αργυρούπολη κ.ά.) με τη διέλευση πυλώνων και εναέριων αγωγών μεταφοράς ρεύματος υψηλής τάσης (150.000 Volts) της ΔΕΗ μέσα από την πόλη, μέσα στον οικιστικό ιστό.
  Πότε θα ολοκληρωθεί το έργο της αποξήλωσης των πυλώνων στις περιοχές αυτές ώστε να προχωρήσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα;
  Το ζήτημα αφορά όλη την Ελλάδα με πάμπολλες τέτοιες περιπτώσεις σε ΘΕΣ/ΝΙΚΗ, ΚΕΡΚΥΡΑ, ΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ, ΑΧΑΪΑ και αλλού.

 1/1/2009
Δ. Ν. και Α. Ε.

prosoxh keraia stin geitonia!

One thought on “Κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και προτάσεις της “Αλληλεγγύης”

 • 10 Δεκεμβρίου 2014, 15:41
  Permalink

  ΚΕΡΑΙΕΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΚΕΡΑΙΕΣ, ΚΙΝΗΤΗΣ, ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ, ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ, ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΥΓΕΙΑ, ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΚΑΡΚΙΝΟΣ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ, ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΗ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ, ΚΡΥΜΜΕΝΕΣ, ΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ, ΕΝΟΙΚΙΟ, COSMOTE, VODAFONE, WIND, ANTENNAS MOBILE, IMPACT, RADIATION, DEATH

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *