Παρουσίαση Προγράμματος της “Αλληλεγγύης”. Μεγαλειώδης η συγκέντρωση, που είχε να πραγματοποιηθεί χρόνια στο Καματερό.

NLS_0318_800x600

” Η Αλληλεγγύη και ο Γιώργος Κομματάς αναλαμβάνουν από τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών στις 18 Μαΐου το “τιμόνι” του Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού”. Αυτό είναι το μήνυμα της μεγάλης συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου στον κινηματογράφο Μελίνα του Καματερού ,όπου ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κομματάς παρουσίασε το πρόγραμμα της παράταξης “Αλληλεγγύη η δύναμή μας” .

Στη συγκέντρωση-τη μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί στο Καματερό τα τελευταία χρόνια-παρέστησαν περισσότεροι από 500 δημότες ,ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Κουρουμπλής ,οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Αλέξης Μητρόπουλος ,Δημήτρης Τσουκαλάς ,ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Σκουρλέτης,ο Γιάννης Μπασκόζος και η Έφη Καλαμαρα υπεύθυνοι στις ΕΕΚΕ υγείας και παιδείας αντίστοιχα δεκάδες στελέχη συνδικαλιστικών,επαγγελματικών,επιστημονικών και πολιτιστικών οργανώσεων και ο πρώην Δήμαρχος Καματερού Βασίλης Κατσαρός.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλε και η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής,Ρένα Δούρου.

“ Η παράταξη μας έχει τους ανθρώπους , έχει συνεχή παρουσία τα τελευταία 8 χρόνια με τις παρατάξεις της ΕΞΟΔΟΥ στο Καματερό και την ΑΠΟΔΡΑΣΗ και το Συνασπισμό Πολιτών παλαιότερα στους Αγίους, έχει καταγεγραμμένο στο DNA της κληρονομικό ιστορικό αταλάντευτων αγωνιστικών διεκδικήσεων για τα λαικά και τοπικά συμφέροντα. Εχουμε στο DNA μας την ΟΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ του αείμνηστου δημάρχου Αγίων Αναργύρων Σπύρου Αποστόλου και την ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ του πρώην Δημάρχου Βασίλη Κατσαρού, που είναι μαζί μας σήμερα” τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Κομματάς.

“ Δεν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος στις δημοτικές εκλογές στους Αγίους και το Καματερό. Θα νικήσουμε από τις 18 Μαίου” υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Γιώργος Κομματάς προκαλώντας ενθουσιασμό.

Απευθυνόμενος μάλιστα στους παριστάμενους βουλευτές ο Γιώργος Κομματάς τους “υποσχέθηκε” ότι ως δήμαρχος “θα τους ταράξει στη διεκδίκηση”,παραφράζοντας την περίφημη φράση του Ηλία Ηλιού.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ,Πάνος Σκουρλέτης που απηύθυνε χαιρετισμό στη συγκέντρωση έδειξε ότι έλαβε το “μήνυμα”, τονίζοντας ότι η κοινή αγωνιστική δράση της τοπικής αυτοδιοίκησης και όλου του λαού θα οδηγήσει σύντομα στην ανατροπή της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου ,ανοίγοντας το δρόμο για μια Ελλάδα της προκοπής,της δημιουργίας ,χωρίς μνημόνια και εξαρτήσεις.

Ολόκληρη η ομιλία του Γιώργου Κομματά στα πλαίσια Παρουσίασης του Προγράμματος Διοίκησης και Ανατροπής της δημοτικής μας κίνησης “Αλληλεγγύη, η δύναμή μας” στους Αγίους Αναργύρους – Καματερό:

Σε λιγότερο από 2  μήνες θα ξέρουμε ποια θα  είναι η νέα Διοίκηση στο Δήμο μας

άραγε σε 2 μήνες θα δώσουμε απάντηση σ’ αυτούς  που με τις  μνημονιακές  πολιτικές τους έφεραν την χώρα σε κοινωνική και ανθρωπιστική κρίση και τον Δήμο μας στην πλήρη εγκατάλειψη?

Βλέποντας σας είμαι σίγουρος

πως την πρώτη κιόλας Κυριακή στις 18 Μάη θα στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης, αξιοπρέπειας και ανατροπής.

Φίλες και Φίλοι

Οι ερχόμενες δημοτικές εκλογές έχουν ένα βαθιά πολιτικό χαρακτήρα.

Σε αυτές τις  δημοτικές εκλογές

δεν θα κριθούν μόνο πρόσωπα και δημοτικά προγράμματα,   αλλά θα κριθούν και οι πολιτικές των μνημονίων και των κυβερνήσεων  αλλά και  όλων όσων οδήγησαν την κοινωνία στην καταστροφή και τους Δήμους στην απαξίωση.

Οι υποστηριχτές των μνημονίων και των κυβερνητικών κομμάτων για ευνόητους λόγους δεν θέλουν αυτές οι δημοτικές εκλογές να έχουν πολιτικό χαρακτήρα, γιατί πιστεύουν πως μπορεί  να ξεχάσουν οι πολίτες  μπροστά στην κάλπη τι έζησαν όλα αυτά τα χρόνια και να μην σκεφτούν τι πρόκειται να ζήσουν τα χρόνια που έρχονται αν συνεχιστούν αυτές οι πολιτικές.

Σε αυτές τις δημοτικές εκλογές

πρέπει να διαμηνύσουμε ξεκάθαρα με την ψήφο μας πως δεν θέλουμε ένα δήμο που θα είναι πεδίο εφαρμογής των μνημονιακών πολιτικών.

 Αλλά αντιθέτως

Θέλουμε     μια αυτοδιοίκηση η οποία  δεν θα υπακούει στις εντολές της τρόικα για απολύσεις ,  κατάργηση κοινωνικών δομών και ιδιωτικοποιήσεις .

Θα αγωνιστούμε για την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων ιδιαίτερα στις ανταποδοτικές υπηρεσίες και στις κοινωνικές δομές.

Θέλουμε     μια αυτοδιοίκηση με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα ,ως ανεξάρτητος αυτοτελής θεσμός λαϊκής συμμετοχής τόσο στη διαμόρφωση όσο και στην υλοποίηση αποφάσεων που αφορά τον Δήμο.

Θέλουμε     ένα δημιουργικό δήμο  ο οποίος  θα αντιμετωπίζει και θα λύνει καθημερινά προβλήματα των δημοτών ,

αλλά και θα σχεδιάζει και θα χτίζει το μέλλον της πόλης .

Φίλες και Φίλοι

Η εγκατάλειψη που όλοι βλέπουμε και αναγνωρίζουμε  έχει ονοματεπώνυμο  που ακούει στο όνομα Νίκος Σαράντης ,δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και οι δημότες στις εξορμήσεις μας στις γειτονιές ,στις λαϊκές, στις περιοδείες στα καφενεία και στα μαγαζιά  παντού ακούς την ίδια κριτική ΄΄ η πόλη ,η αγορά ,η γειτονιά  έχουν αφεθεί  έρμαια της τύχης τους ΄΄

Και αναρωτιέμαι πώς  όλος ο Δήμος αναγνωρίζει τα τεράστια προβλήματα και ο εμπειρότατος  αυτοδιοικητικός  κ.Σαράντης δεν τα βλέπει?

Απαντώ ότι όχι μόνο τα αναγνώριζε αλλά ήταν συνειδητή επιλογή του, ήταν η πολιτική αντίληψη  που διαπερνούσε όλο το πολιτικό τους οικοδόμημα να μην ενοχλήσουν τους πολιτικούς προστάτες ,τους φίλους υπουργούς και χαλάσει η εικόνα τους

Ο σημερινός επι 8 χρόνια  Δήμαρχος  και οι συνεργάτες του έχουν ευθύνη για αυτή την κατάσταση όχι μόνο γιατί δεν οραματίστηκαν και δεν διεκδίκησαν αλλά και γιατί δεν έχουν πεί  ποτέ ΟΧΙ δεν ζήτησαν ποτέ την βοήθεια των Δημοτών δεν αντιστάθηκαν αλλά οικειοθελώς προσφέρθηκαν ως βαστάζοι στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην κοινωνία και το Δήμο. Έχουν ευθύνη που την υποχρέωση του Δήμου στα καθημερινά προβλήματα των δημοτών την μετατρέπουν σε εξυπηρέτηση  και εκδούλευση  για προσωπικά οφέλη .

Η παράταξη του κ.Σαράντη έχει κλείσει το κύκλο της  και με επικοινωνιακά τρίκ αλλά  τώρα τις τελευταίες μέρες και με διασπορά φημών ,που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ως άλλη τοπική μονταζιέρα , προσπαθεί να επιβιώσει.

Και ενώ οι μέρες της Διοίκησης  Σαράντη τελειώνουν μπροστά μας  έχουμε  να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα των δημοτών,  τα προβλήματα της πόλης και ότι στέκεται εμπόδιο στην επιλυσή τους .Για αυτά θα αγωνιστούμε με καθαρούς στόχους .

Κορωνίδα της προσπάθειας  μας   και  1ος στόχος μας είναι να μην αφήσουμε κανένα συνδημότη μας μόνο του στην κρίση. Κανένας συμπολίτης μας να μην πεινάσει ,να μην μείνει άστεγος να μην στερηθεί το ΝΕΡΟ και το ΡΕΥΜΑ , να μην μείνει υγειονομικά ακάλυπτος .

Με δεδομένη την υποχρηματοδότηση αλλά και τη γραφειοκρατική  λειτουργία, οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων σήμερα περισσότερο αποκλείουν παρά υποδέχονται όσους έχουν ανάγκη και απευθύνονται σε αυτές.

Υπάρχει λοιπόν  μεγάλη ανάγκη να επανασχεδιαστούν και να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ένταξης σε κοινωνικά προγράμματα  κάθε είδους, καθώς και να αρθούν ποικίλοι αποκλεισμοί. Τα  αιτήματα που θα προκύψουν από μια τέτοια νέα αντίληψη, μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με ευρεία κοινωνική κινητοποίηση και στοχευμένες συνέργειες κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων

Το βασικότερο ζήτημα  το οποίο πρέπει να μας  απασχολεί είναι το πώς θα δώσουμε στον κόσμο ο οποίος συνθλίβεται μέσα στις μυλόπετρες της μνημονιακής λιτότητας μία ανάσα.

  Αντιμετωπίζοντας άμεσα την κοινωνική και  την ανθρωπιστική κρίση.

Βασική προτεραιότητα του δικού μας προγράμματος  είναι:

Κανένα παιδί έξω από τους παιδικούς και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

 • στις γειτονιές, τα σχολεία και τα Κ.Α.Π.Η., η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου  έρχεται σε άμεση επαφή με τις ανάγκες των πολιτών και σε συνεργασία με όλους τους φορείς θα αντιμετωπίζονται και θα οργανώνονται κοινές δράσεις αλληλεγγύης.
 • Δημιουργούμε ένα ισχυρό δημοτικό δίκτυο αλληλεγγύης όπου θα συμμετέχουν όλοι οι φορείς (γιατροί, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, δάσκαλοι, καθηγητές, καλλιτέχνες, τοπικοί σύλλογοι κλπ),
 • Όλες οι συλλογικότητες όπως «Το τρένο της αλληλεγγύης», η «Δράση», οι συλλογικότητες του Πάρκου Τρίτση, οι γενικές συνελεύσεις κατοίκων όπως του Αττάλου ,του Αγ.Τρύφωνα  κ.λ.π.,η Εκκλησία ,όλοι οι πολίτες για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης .

ΔΕΣΜΕΥΟΜΑΣΤΕ

 •  ότι πέρα από την ενδυνάμωση όλων των  κοινωνικών υπηρεσιών και δομών του Δήμου μας για  να μην  καταργηθεί ούτε μία από τις κοινωνικές δομές και τα προγράμματα που λειτουργούν σήμερα στο δήμο μας αλλά και για την αναπτυξή τους,ενεργοποιησής τους όπως :.
 • Δημιουργούμε κέντρα υποδοχής  αιτημάτων, κέντρα παροχής νομικών συμβουλών.  Παράλληλα αναλαμβάνουμε  πρωτοβουλίες για την προστασία των πληττόμενων πολιτών τους από την ανεργία και την αυξανόμενη φτωχοποίηση (πχ παρεμβάσεις σε ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ κλπ για να μην υπάρχει κανένα νοικοκυριό χωρίς τους στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης.)
 • Στηρίζουμε και ενισχύουμε όλες τις εθελοντικές δομές αλληλεγγύης που υπάρχουν στο Δήμο μας , με σεβασμό στην αυτονομία τους.
 • επανεξετάζουμε την νομιμότητα και την αποτελεσματικότητα όλων των συμβάσεων  που έχουν συναφθεί με ΜΚΟ και διαχειρίζονται κονδύλια για την κοινωνική αλληλεγγύη .
 • Δεσμευόμαστε  ότι δε θα αφήσουμε κανένα πολίτη μας μόνο του σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση .
 •  παροτρύνουμε τους δημότες να δημιουργήσουν δίκτυα ανέργων ,νέων , υπερχρεωμένων νοικοκυριών ,τα αγκαλιάζουμε με σεβασμό στην αυτονομία τους.

Η στρατιά των ανασφάλιστων λόγω της ανεργίας και της αδυναμίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών αποτελούν μία εν δυνάμει υγειονομική βόμβα. Χωρίς  εμβόλια, χωρίς πρόληψη χωρίς έγκυρη αντιμετώπιση των προβλημάτων  της υγείας τους αποτελούν υγειονομική απειλή όχι μόνο για τους εαυτούς τους και τις οικογένειες τους, αλλά για το σύνολο της κοινωνίας μας. Ο δήμος δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά σε αυτή την κατάσταση

Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για:

Να αναπτύξουμε τις δομές αλληλεγγύης και τα κοινωνικά ιατρεία στο δήμο μας, για να βοηθήσουμε τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας.

Θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τη δημιουργία δημοτικών ιατρείων για ασφαλισμένους και ανασφάλιστους.

Κυρίως όμως θα δουλέψουμε και θα διεκδικήσουμε την λειτουργία όλων των πολυιατρείων που υπήρχαν στο δήμο μας πριν την καταστροφική επέλαση της συγκυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

Τέλος , σε συνεργασία με όλους τους όμορους δήμους, θα διεκδικήσουμε την επαναλειτουργία του νοσοκομείου Πατησίων που , πριν το κλείσει η συγκυβέρνηση, ήταν μια σοβαρή ανάσα για τους κατοίκους και του Δήμου μας.

Για την αντιμετώπιση αυτών θα  συμπορευτούμε με όλους τους συμπολίτες μας. Με τους  γιατρούς και τους υγειονομικούς που καθημερινά ζουν το πρόβλημα. Με τους άνεργους που μετά τη δουλειά τους χάνουν και την ασφάλισή τους. Με τους ΕΒΕ που,ανάμεσα στις συμπληγάδες της κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής, αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και ασφαλιστικές εισφορές.

 

Φίλες και Φίλοι

 σε Ποια   ΠΟΛΗ  θέλουμε ΝΑ ΖΟΥΜΕ?

Η  συνένωση των Αγίων Αναργύρων και του Καματερού μέσω του «Καλλικράτη»  σε μια δύσκολη μάλιστα συγκυρία, δημιούργησε την ανάγκη για αντιμετώπιση περισσότερο σύνθετων πολεοδομικών ζητημάτων με ολοκληρωμένη και ενιαία προσέγγιση. Η αργοπορημένη εξέλιξη σε σχέση με όμορους Δήμους , η απουσία μακροπρόθεσμου σχεδιασμού και η δραματική μείωση των κρατικών πόρων έφεραν τον δήμο μας και τους δημότες του σε δυσχερή θέση.

Οι συνθήκες που αναπτύχθηκαν  οι δήμοι μας,  είχαν ως αποτέλεσμα  να δημιουργηθεί μια  πόλη χωρίς διακριτή ταυτότητα και  χωρίς χαρακτήρα.

Μια αφιλόξενη πόλη για τους ίδιους τους κατοίκους της, μια πόλη  χωρίς «εσωτερική ζωή».

Μια άνευρη πόλη που αδυνατεί να προσφέρει στους δημότες της,  ουσιαστική, κοινωνική ,πνευματική και πολιτιστική ζωή. Μια πόλη που λειτουργεί απλά σαν ξενοδοχείο ύπνου.

Όπως γνωρίζουμε  τα προβλήματα και τις αδυναμίες της πόλης μας , έτσι γνωρίζουμε και τις μεγάλες δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα της.

Λέμε λοιπόν πως για να μπορέσει να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της , χρειάζεται ένα εναλλακτικό- οραματικό σχέδιο, που θα στηρίζεται ακριβώς πάνω στα πλεονεκτήματα της πόλης.

.Ο ενιαίος δήμος μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα της ύπαρξης  πολλών  αναξιοποίητων ελεύθερων χώρων όπως του 301Ε.Β,  του ΟΣΕ,  του Πάρκου, του Ποικίλου Όρους και των πολλών πυρήνων πρασίνου στο Καματερό.

Δημιουργούμε λοιπόν μια  πόλη βιώσιμη, φιλική, και ζωντανή με βάση αυτά τα δικά της πλεονεκτήματα και  με την δική της ταυτότητα. Μια πόλη λειτουργική για τους κατοίκους της και υπερτοπικό κέντρο πράσινου και πολιτισμού.

Μια πόλη σημείο αναφοράς και επισκεψιμότητας για τους κατοίκους όλου του λεκανοπεδίου Αττικής.

Για να υλοποιηθεί αυτό χρειάζονται

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Η χάραξη και η διαμόρφωση μιας ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ που θα ξεκινάει από τα Μυκονιάτικα και θα φτάνει μέχρι την Αττική Οδό, μπορεί να μεταμορφώσει την εικόνα του Δήμου μας.

Να ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙ  τον αστικό ιστό, τα αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα με τους μεγάλους ελεύθερους και πράσινους χώρους,  όπως το 301 Ε.Β., το αμαξοστάσιο του ΟΣΕ, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης  Α.Τρίτσης, την κατηργημένη ΓΡΑΜΜΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ , το ΡΕΜΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΙΑΣ .

Οι πεζοδρόμοι, οι ήπιας κυκλοφορίας δρόμοι και οι ποδηλατόδρομοι  θα εξασφαλίσουν την οργανική διάχυση του φυσικού στοιχείου του πάρκου  μέσω της  ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ στον αστικό ιστό.

Σε αυτή την ΠΡΑΣΙΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ θα στηριχτεί το εναλλακτικό – στρατηγικό μας σχέδιο για τον ενιαίο δήμο.

Όμως θα δώσουμε μεγάλο βάρος και στην λειτουργία των κέντρων των γειτονιών τα οποία πρέπει να αποκτήσουν εσωτερική ζωή με την ανάπτυξη ποικιλόμορφων τοπικών  δράσεων , αλλά και υπηρεσιών και καταστημάτων.

Το πιο πολύτιμο κεφάλαιο για την υλοποίηση αυτού του  εναλλακτικού –στρατηγικού  σχεδίου  για την ενιαία πόλη,  δεν μπορεί να είναι άλλο από τους ανθρώπους της. Για αυτόν τον λόγο το σχέδιο   θα είναι δομημένο με βάση τις δυνατότητές τους και τις ανάγκες τους.

Θέλουμε λοιπόν χώρους συνάθροισης και δημιουργίας για τους πολίτες.

Δεν ονειρευόμαστε φαραωνικά έργα βιτρίνας που θα «στοιχειώνουν» μακριά από τους πολίτες  . Σχεδιάζουμε ήπιες παρεμβάσεις χαμηλού κόστους που θα μεταμορφώσουν και θα ζωντανέψουν την πόλη.

Το βασικότερο πλεονέκτημα   του σχεδίου μας είναι ότι είναι ανθρωποκεντρικό και υλοποιήσιμο .

 

Σε τι Περιβάλλον ζούμε?

Η πόλη μας έχει το πλεονέκτημα να έχει ακόμα σημαντικά τμήματα αστικού και περιαστικού πράσινου  που όμως πρέπει να κατοχυρωθούν , να συντηρηθούν και να αναπτυχθούν με επιστημονική φροντίδα και με κοινωνική συμμετοχή.

Όμως υπάρχουν και μεγάλοι κίνδυνοι να χαθούν πολλοί  μεγάλοι κοινόχρηστοι χώροι -ιδιαίτερα στο Καματερό- κυρίως λόγω της απαράδεκτης καθυστέρησης της κύρωσης των πράξεων εφαρμογής και της καταβολής των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των .

ΠΟΙΚΙΛΟ ΟΡΟΣ

Το Ποικίλο ιδιαίτερα μετά την καταστροφή του Εθνικού δρυμού της Πάρνηθας αποκτά ακόμα μεγαλύτερη περιβαλλοντολογική σημασία  για το σύνολο της Αττικής,  την δυτική Αθήνα αλλά και τον δήμο μας.

Το οικοσύστημα του Ποικίλου έχει επιβαρυνθεί,   γιατί δέχεται συνεχείς βίαιες επεμβάσεις  και καταπατήσεις Επιβάλλεται να μελετηθούν και να αξιολογηθούν οι επεμβάσεις  του ανθρωπογενούς παράγοντα στο βουνό , να αναζητηθούν τρόποι θεραπείας, και πόροι  για την αποκατάσταση της οικολογικής ισορροπίας.

Το ποικίλο είναι ένα βάναυσα κακοποιημένο βουνό που θέλει προστασία.

ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ

Ο χαρακτήρας του  πάρκου Τρίτση σαν χώρος περιβαλλοντολογικής ευαισθητοποίησης , λόγω των αυθαίρετων παρεμβάσεων και της εγκατάλειψης έχει αλλοιωθεί.

Η προστασία και η αναβάθμιση του μεγαλύτερου υπερτοπικού πάρκου  της Αττικής    πρέπει να είναι πρώτης  προτεραιότητας  ζήτημα για τον δήμο Αγ. Αναργύρων –Καματερού.

Μια πλήρης οικονομοτεχνική και περιβαλλοντολογική μελέτη για το πάρκο Τρίτση θα συμβάλει προκειμένου να υπάρξει επιτέλους ένα σοβαρό πρόγραμμα για την ανάπτυξή του και να σταματήσουν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις στον χώρο,   που προσβάλλουν την αισθητική του και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του.

 

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΓΡΑΜΜΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ

Μετά την παύση της λειτουργίας της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνας Πελοποννήσου δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιηθεί ο χώρος των γραμμών και του σταθμού για την δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου που μπορεί να περιλαμβάνει πεζόδρομους,  ποδηλατοδρόμους,  χώρους πράσινου και ξεκούρασης .

αλλά αξιοποιώντας την ανάγκη για σύγχρονα μουσεία στην από κοινού με τον ΟΣΕ δημιουργία ενός σύγχρονου ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΡΑΙΝΩΝ ως υπερτοπικό ,τουριστικό σημείο αναφοράς  μιας και στην Ελλάδα υπάρχει μοναδικό μουσειακό υλικό.

ΔΕΣΜΕΥΣΗ για άμεση διεκδίκηση της ιδιοκτησίας ,που έχει σταματήσει να εξυπηρετεί τον σκοπό που παραχωρήθηκε στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους.


ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ- ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ  ΡΕΜΑΤΟΣ ΕΣΧΑΤΙΑΣ

ΤΟ  αντιπλημμυρικό και περιβαλλοντικό έργο «Διευθέτηση Ρέματος Εσχατιάς » στο Καματερό  είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να υπάρξει χρηματοδότηση για να ολοκληρωθεί η επέκταση του ως την περιοχή των Άνω Λιοσίων .

Η ολοκλήρωση του έργου μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αναμόρφωση και ανάπτυξη των περιοχών του Γεροβουνού ,της Αγ. Τριάδας,  της Νέας Χαραυγής και της Θεοτόκου στο Καματερό.

 

 Οι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μας ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  που θα βελτιώσουν σημαντικά την ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ μας

 Συγκοινωνιακή μελέτη ενιαία και πλήρης πρέπει να συνταχθεί αφού συνεκτιμηθούν οι υπάρχουσες αποσπασματικές κατά κύριο λόγο προτάσεις. Με δεδομένα πλέον τα «εργαλεία» που δίνει η οπτική της Βιώσιμης Κινητικότητας

επαναδιατυπώνονται προτάσεις για έξυπνες μονοδρομήσεις, θεσμοθέτηση δικτύων ήπιας κυκλοφορίας, ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους που εξυπηρετούν τόσο την Ενοποίηση των Πράσινων Χώρων όσο και την άρση της απομόνωσης αρκετών  περιοχών.

Η μελέτη πρέπει να αντιμετωπίσει και τα μεγάλα προβλήματα όλου του εμπορικού κέντρου των Αγίων Αναργύρων  , του κόμβου στη θέση «Σίδερα» πριν την Αττική οδό , τον κόμβο στη γέφυρα της Βρυούλων ,της λεωφόρου Δημοκρατίας στις διασταυρώσεις με τις οδούς  Κ. Παλαμά και Γούναρη  , την διαμόρφωση της Κ.Παλαμά και Γούναρη που κάθε χρόνο χάνονται ανθρώπινες ζωές.

Συγκοινωνίες, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και βάρος στην ανάπτυξη των δημοσίων μέσων μαζικής μεταφοράς σε βάρος της χρήσης Ι. Χ. αυτοκινήτων.

Σε τοπικό επίπεδο αυτό μπορεί να εκφραστεί με τη δρομολόγηση μικρών λεωφορείων, που θα συνδέουν τις γειτονιές με σταθμούς ΗΣΑΠ, Προαστιακού, στάσεις λεωφορείων ΟΑΣΑ, αλλά και υπηρεσίες του Δήμου, κέντρα υγειονομικού ενδιαφέροντος κλπ.

Η αύξηση των δρομολογίων του Προαστιακού θα δώσει τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δημοτών από ένα σημαντικό μέσο σταθερής τροχιάς.

Παρέμβαση στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, με σκοπό τηδενδροφύτευση σε όλη την έκταση.

Τοποθέτηση  ηχοφραγμάτων κατά μήκος της Εθνικής οδού, στα σημεία που δεν έχει γίνει ήδη αυτό . Ανάλογη παρέμβαση απαιτείται και σε ατελή τμήματα της γραμμής του προαστιακού (π.χ. Μυκονιάτικα)

Πυλώνες υψηλής τάσης, εγκατεστημένοι σε μεγάλο τμήμα του δήμου, δίπλα σε κολυμβητήρια, παιδικές χαρές ακόμη και σε αυλή σχολείου, εκπέμπουν ηλεκρομαγνητική ακτινοβολία με βλαπτικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων.

Διεκδικούμε την υπογειοποίηση των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος.

Κεραίες κινητής τηλεφωνίας ζητούμε τον περιορισμό της εγκατάστασης κεραιών και τη δημιουργία αυστηρών ελεγκτικών μηχανισμών με τη συμμετοχή πολιτών. Αλλαγή του νομικού πλαισίου που αγνοεί τη συναίνεση του Δήμου.

Πόλη προσπελάσιμη από ΟΛΟΥΣ  με ασφάλεια. Σε πολλά σημεία της πόλης είναι εμφανής η ανυπαρξία πεζοδρομίων , αλλά και όταν υφίστανται, είτε καταλαμβάνονται από οχήματα , τραπεζοκαθίσματα, είτε λόγω μεγέθους (50 cm) δεν εξυπηρετούν τους πεζούς γενικά και ειδικότερα ευπαθείς ομάδες (μητέρες με καροτσάκια, ΑΜΕΑ κλπ.).

Ένταξη στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ 2013-2017 για την ενεργειακή αναβάθμιση των  δημοτικών κτιρίων, σχολείων,  αθλητικών εγκαταστάσεων,  η οποία μεταξύ άλλων θα συμβάλλει  στην προστασία του περιβάλλοντος,ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει τα έξοδα λειτουργίας εξοικονομώντας πόρους για άλλες δράσεις.

 

 

ΣΧΕΔΙΟ  ΠΟΛΗΣ  ΚΑΙ  ΤΕΧΝΙΚΟ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ποια είναι η  ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗ  ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ τα  ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ποιές οι ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μας?

 

Τα τεχνικά/πολεοδομικά προβλήματα των περιοχών αυτών είναι διαφορετικής φύσης. Οι Άγιοι Ανάργυροι, διαθέτοντας παλαιό πολεοδομικό σχέδιο, έχουν διαμορφωμένο οικιστικό ιστό. Επιμέρους τροποποιήσεις σχεδίου πόλης μπορούν να γίνουν σε επιλεγμένες θέσεις (π.χ. χώρος Ο.Σ.Ε., στρατόπεδο κλπ.). Από την άλλη πλευρά, το Καματερό, , έχει νεότερο Σχέδιο Πόλης και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό σε εκκρεμότητα και μη υλοποιημένο. Τα διαφορετικά προβλήματα απαιτούν διαφορετικές λύσεις, με ενιαίο τεχνικά, χωρικά, οικονομικά τρόπο για ολόκληρο τον Δήμο.

Ιδιαίτερα, στη δύσκολη περίοδο της οικονομικής κρίσης και με δεδομένο το ασφυκτικό, εντός «Μνημονίου» πλαίσιο του «Καλλικράτη», το κύριο πρόβλημα του πολεοδομικού σχεδιασμού είναι η έλλειψη πόρων.

Δεν μπορεί, όμως, αυτό να αποτελεί δικαιολογία για να βαλτώνει ο πολεοδομικός σχεδιασμός, να χάνονται μεγάλοι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και να υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο η ποιότητα. Η ουσία έγκειται στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μίας συνεπούς πολιτικής για το Σχέδιο Πόλης και το Περιβάλλον.

Ιδίως για την περιοχή του Καματερού ο υλοποιημένος πολεοδομικός σχεδιασμός είναι μία άγνωστη λέξη. Από το 1986 έχει εγκριθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Καματερού αλλά το ζήτημα της εφαρμογής του μας ταλανίζει ακόμα. Μείζον πρόβλημα της περιοχής του Καματερού αποτελεί ο αποχαρακτηρισμός πολλών κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων με δικαστικές αποφάσεις λόγω της πολύχρονης καθυστέρησης τακτοποίησης και αποζημίωσης των ιδιοκτητών των δεσμευμένων εκτάσεων. Δυστυχώς, στο Καματερό έχουν χαθεί αρκετοί χώροι δεσμευμένοι για πράσινο και αθλητικές ή άλλες χρήσεις καθώς ουδείς ποτέ ασχολήθηκε σοβαρά με την τακτοποίηση των ιδιοκτητών των χώρων προκειμένου αυτοί να περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Η αδυναμία κατοχύρωσης των κοινόχρηστων/κοινωφελών χώρων οφείλεται στην αδιαφορία των εκάστοτε διοικούντων αλλά και στην ατολμία τους να τους υπερασπιστούν μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων όπου καταφεύγουν οι ιδιοκτήτες τους.

Επιπλέον, σε περιοχές εντός σχεδίου του Καματερού υφίστανται σήμερα πυρήνες/θύλακες εκτός σχεδίου εκτάσεων γεγονός απαράδεκτο καθώς δυσχεραίνει την ολοκλήρωση του ευρύτερου πολεοδομικού σχεδιασμού ενώ χάνονται ευκαιρίες για την ανάκτηση των απωλειών σε πράσινο και κοινόχρηστους χώρους.

Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης εντός οικιστικού ιστού δεν πρέπει να βρίσκεται εκτός του Ολοκληρωμένου Πολεοδομικού Σχεδιασμού. Κρίνεται απαραίτητη η επικαιροποίηση και ολοκλήρωση του αντιλημμυρικού σχεδιασμού για το σύνολο του Δήμου (και ιδιαίτερα για το Καματερό που γειτνιάζει με το Ποικίλο.

Η διεκδίκηση της περαίωσης των αντιπλημμυρικών έργων συνδέεται με τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό αλλά και με την ίδια την καθημερινότητα μας και δεν επιτυγχάνεται με υπομνήματα, επιστολές και πρόσκαιρες δεσμεύσεις που σε αυτά η Διοίκηση Σαράντη ήταν πρώτη.

Η διεκδίκηση πρέπει να είναι άμεση και δυναμική προς την Περιφέρεια Αττικής  μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που παρέχονται.

Στο πλαίσιο του πολεοδομικού σχεδιασμού εντάσσεται και η διάνοιξη ή διαπλάτυνση των οδών προκειμένου να αμβλυνθούν οι ολοένα και μεγαλύτερες κυκλοφοριακές ανάγκες στον ενιαίο δήμο μας. Χαρακτηριστικό διαδημοτικό παράδειγμα είναι η ανολοκλήρωτη διάνοιξη της Λεωφόρου Θηβών ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση από τα οχήματα που κινούνται προς την Αττική Οδό.

Ιδιαιτέρως πρέπει να αναφερθώ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ 2 του Καματερού.

  Η κύρωση της πράξης εφαρμογής του σχεδίου ( με καθυστέρηση 27 ετών ) στην γειτονιά 2  συνέπεσε με την είσοδο της χώρας μας στην μεγάλη οικονομική κρίση με συνέπεια οι κάτοικοι να αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές ( σε χρήμα και μετατροπής της γης σε χρήμα) με τιμές μονάδας που υπήρχαν πριν την οικονομική κρίση . Θα εξαντλήσουμε κάθε μέσο προκειμένου να πετύχουμε εξωδικαστικό συμβιβασμό με χαμηλή τιμή μονάδας (κατώτερη της αντικειμενικής) και αναστολή πληρωμών.

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

      Σαν νέα Δημοτική Αρχή θα επιδιώξουμε  την δημιουργία ενός κοινού μετώπου περιβαλλοντικών οργανώσεων, πολιτών, δημοτικών παρατάξεων και εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. με στόχο να αποτραπούν τα κυβερνητικά σχέδια για την Φυλή και τις φαραωνικές μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων.

Ξεκινάμε με την κατάρτιση του Τοπικού προγράμματος εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων στους Αγίου Αναργύρους – Καματερό και θα διεκδικήσουμε την ένταξη του στο νέο αναθεωρημένο Π.Ε.Σ.Δ. Αττικής ΚΑΙ  διεκδικούμε .

 • Δημιουργία βάσης δεδομένων για την παραγωγή – διαχείριση αποβλήτων στα όρια του Δήμου.
 • Προώθηση δράσεων για την ανάπτυξη χωριστής συλλογής χαρτιού σε υπηρεσίες, σχολεία και επιχειρήσεις.
 • Συνεργασία με τοπικές επιχειρήσεις για την εφαρμογή δράσεων ανταποδοτικής ανακύκλωσης.
 • Δράσεις κομποστοποίησης στον Δήμο σε συνεργασία με δημότες, επιχειρήσεις εστίασης, κ.λ.π.
 • Επανεξέταση της συνεργασίας του Δήμου με το ΣΕΔ Ανακύκλωσης (μπλέ κάδοι ).

 

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ Λέμε ότι

Εμείς που έχουμε ζήσει για δεκαετίες δίπλα στην χωματερή των Άνω Λιοσίων  και στον σημερινό ΧΥΤΑ Φυλής, εμείς που βιώσαμε την υποβάθμιση της περιοχής της δυτικής Αθήνα ,

εμείς που γνωρίζουμε την ανυπολόγιστη καταστροφή που έχει επιφέρει η εγκατάσταση αυτή στο περιβάλλον της περιοχής  μας, ζητάμε σήμερα το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής.

Ζητάμε ένα νέο περιφερειακό σχεδιασμό σύγχρονο, δίκαιο και φιλικό στο περιβάλλον.  Ένα νέο σχεδιασμό   που να στηρίζεται στην αποκέντρωση και στην κοινωνική συμμετοχή, που δίνει προτεραιότητα στη μέγιστη δυνατή ανάκτηση και την ελαχιστοποίηση των προς ταφή απορριμμάτων.

Ειδικότερα για τον ΧΥΤΑ Φυλής ζητάμε:

 • Να μην εγκατασταθούν  στην Φυλή οι νέες μονάδες της βιοξήρανσης
 • Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ.
 • Ένταξη της ευρύτερης περιοχής σε ειδικό πρόγραμμα απορρύπανσης και περιβαλλοντολογικής αποκατάστασης.
 • Η ύπαρξη του ΧΥΤΑ στην Φυλή πέρα από τις επιπτώσεις που έχει στο περιβάλλον της περιοχής , έχει και αρνητικές συνέπειες και για την τοπική οικονομία και την κατάσταση του οδικού δικτύου από την διέλευση φορτηγών και απορριμματοφόρων. Απαιτούμε την σοβαρή ενίσχυση του Δήμου με αντισταθμιστικά έργα για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από την ύπαρξη του ΧΥΤΑ .

 

 

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φίλες και Φίλοι

Η κρίση που διέρχεται η χώρα μας δεν είναι μόνο  οικονομική και πολιτική. Είναι και κρίση πολιτισμού, αξιών και αισθητικής.

Διαμορφώνουμε ένα νέο πολιτιστικό ήθος και πολιτιστικό περιβάλλον. Ο πολιτισμός για μας είναι ένα κοινωνικό αγαθό όπως η  παιδεία και η  υγεία, που οι μνημονιακές (καλλικρατικές) διοικήσεις έχουν οδηγήσει στην κατάρρευση.

Η πολιτιστική πολιτική που θα ασκήσουμε είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την έννοια «πολιτισμός» και τα όσα αυτός σημαίνει για την κοινωνία μας.

Θα δώσουμε έμφαση στον πολιτισμό της καθημερινής ζωής και θα υποστηρίξουμε τις καλλιτεχνικές δυνάμεις του Δήμου μας και τη σύγχρονη δημιουργία σε κάθε τομέα.

Παράγουμε, επικοινωνούμε, συμμετέχουμε, δημιουργούμε ως άτομα και συλλογικά, και διαμορφώνουμε ένα νέο πολιτισμικό περιβάλλον στην πόλη μας με άλλο πολιτικό ήθος, αυτό είναι το όραμα και η επιδίωξή μας.

Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα με εφαλτήριο τις ανάγκες της δημιουργικής έκφρασης των συμπολιτών μας, συνδέει τον πολιτισμό με τη νεολαία, την εκπαίδευση, την οικολογία, τις νέες τεχνολογίες, την πολιτιστική επιχειρηματικότητα… Η υλοποίησή του θα συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και θα ενισχύσει την εξωστρέφεια του Δήμου μας προβάλλοντάς τον ως Δήμο-πρότυπο.

Σαν δημοτική αρχή, θα είμαστε συντονιστές και μπροστάρηδες για την διεκδίκηση όλων των έστω και ελάχιστων εθνικών αλλά και κοινοτικών πόρων που μας αναλογούν.

Η νεοφιλελεύθερη ιδέα για αυτοχρηματοδοτούμενο και ανταποδοτικό πολιτισμό, μας βρίσκει ριζικά αντίθετους.

Πιστεύουμε όμως, πως με τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη σωστή κατανομή των πόρων, χωρίς αδιαφανείς αναθέσεις και επιχορηγήσεις σε εκδηλώσεις και έργα βιτρίνας, και με την υποστήριξη εργαζομένων και πολιτών, το πρόγραμμά μας θα υλοποιηθεί με επιτυχία και με μακροπρόθεσμα για την πόλη μας θετικά αποτελέσματα.

 

Ενδεικτικές δράσεις:

Αξιοποίηση, διαμόρφωση και φροντίδα των ελεύθερων ανοιχτών χώρων,  και  επαναπροσδιορισμός της χρήσης τους. Εκτός από χώροι πρασίνου και αναψυχής, θα λειτουργούν επίσης, ως πολιτιστικά και μορφωτικά κέντρα για τη νεολαία και ως κέντρα περιβαλλοντολογικής εκπαίδευσης  για την οικολογία, την ανακύκλωση αλλά και την πειραματική-βιολογική γεωργία.

Επισκευή, συντήρηση και αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων και των υπαρχόντων πολιτιστικών δομών (Πευκώνας, βίλα Μέρλα, Μαρία Έλενα, κινηματογράφος Μελίνα  κ.α.), και με τη συμμετοχή των δημοτών. Τα κτίρια αυτά θα μετατραπούν σε ενεργούς χώρους πολιτισμού και, ενδεικτικά, βιβλιοθήκη, ταινιοθήκη-δισκοθήκη, μουσεία δημοτικών εκθεμάτων (ραδιόφωνο, καραγκιόζης, πετρώματα) κ.α.

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Σπύρος Αποστόλου» θα γίνει η κυψέλη υποδοχής για  τους καλλιτέχνες της πόλης μας και θα οργανώνει μέσα από μία ανοιχτή και συμμετοχική διαδικασία, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες κ.α. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην καλλιτεχνική εκπαίδευση. Πέραν των μαθημάτων που ήδη γίνονται, θα οργανώνονται επιμορφωτικά σεμινάρια και εκπαιδευτικές συναντήσεις για καλλιτέχνες, δασκάλους και μαθητές.

Θα υποστηριχτούν όλα τα καλλιτεχνικά σχήματα που ήδη δραστηριοποιούνται στον τόπο μας και θα δοθεί έμφαση στη δημοσιοποίηση της δουλειάς τους και εκτός του Δήμου μας με τη διοργάνωση θεματικών Φεστιβάλ .

Στην Ελλάδα της κρίσης ο Πολιτισμός και η ενεργής ενασχόλησή μας με ό,τι έχει σχέση με αυτόν, είναι η μόνη διέξοδος για κοινωνική ανάκαμψη αλλά και για τη διαμόρφωση ταυτότητας για τους νέους μας .

 

 

Και πως μπορεί να στηρίξουμε τον Πολιτισμό χωρίς

ΠΑΙΔΕΙΑ

Για μας το αγαθό της Δωρεάν Παιδείας έχει πρωτεύουσα θέση στη Δημοτική πολιτική. Θεωρούμε ότι η Παιδεία αποτελεί βασικό εργαλείο για την οικοδόμηση ευημερούσας κοινωνίας. Το εκπαιδευμένο ανθρώπινο δυναμικό είναι ο βασικός πυλώνας βιώσιμης ανάπτυξης και η πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει και να επενδύσει τον μόχθο των νέων υπερεκπαιδευμένων, τις περισσότερες φορές, επιστημόνων αντί να τους οδηγεί σε αναγκαστική μετανάστευση

Διεκδικούμε:

Α. Την επαρκή χρηματοδότηση των δήμων για τις μονάδες εκπαίδευσης (η μείωση αγγίζει το 60% την τελευταία τριετία).

Β. Την κατασκευή νέων μονάδων για την κάλυψη των αναγκών (τουλάχιστον 2 βρεφονηπιακών σταθμών  και από 2 Δημοτικών στην Ανάκασα και το Καματερό.

Γ.  Την έγκαιρη πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού. (εκπαιδευτικού, βοηθητικού)

Δ. Την διατήρηση και επέκταση των υποστηρικτικών και αντισταθμιστικών δομών, όπως ο θεσμός του ολοήμερου και του τμήματος ένταξης που σε πολλά σχολεία της πόλης μας τελούν υπό κατάργηση .

Θα αγωνιστούμε για:

1. Την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς  άμεσα σε ανέργους και ευπαθείς οικογένειες.

2. Την σταθερή συντήρηση των υποδομών

3. Την εξασφάλιση πρωινού στους μαθητές που έχουν ανάγκη.

4. Τη λειτουργία πολυχώρου με δημιουργικές προτάσεις και δραστηριότητες για παιδιά με στόχο την καλλιέργεια δεξιοτήτων σχετικά με το σεβασμό, τη διαφορετικότητα, την συνεργασία, την ουσιαστική αλληλεπίδραση και την αρμονική συμβίωση.

5. Την ανάπτυξη διαρκούς και σταθερής συνεργασίας των κοινωνικών δομών και φορέων του δήμου με οργανισμούς και υπηρεσίες για την στήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους..

6.  Την λήψη μέτρων για την ασφάλεια των σχολικών χώρων

7. Την ηθική και υλική ενίσχυση των αθλητικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων των σχολείων, (θεατρικών, μουσικών εκδηλώσεων, σχολικών εντύπων κ.λ.π.). Επίσης, θα ενισχυθούν προγράμματα μελέτης τοπικής ιστορίας, αγωγής υγείας, προστασίας περιβάλλοντος.

8.Στοχευμένη παρέμβαση ώστε η νεολαία μας να γνωρίσει την ιστορία μας ,το αποτρόπαιο πρόσωπο του φασισμού και να ανακτήσουν βιωματικά ως ύψιστη ανάγκη την προστασία της Δημοκρατίας

Έχουμε το όραμα, έχουμε και τους ανθρώπους που εγγυώνται ότι αυτό θα πάρει σάρκα και οστά.

  Οι προτάσεις μας για τον                                                                                                                                   ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ

Προχωράμε σε έναν μακρόπνοο σχεδιασμό της Αθλητικής Πολιτικής για τα επόμενα χρόνια στον Δήμο μας λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα βασικά προβλήματα από την παρούσα κατάσταση:

– τις αγκυλώσεις της σημερινής κεντρικής κυβερνητικής πολιτικής και τις στενά περιοριστικές δεσμεύσεις από την κείμενη αθλητική νομοθεσία,

– τον εξοστρακισμό της αθλητικής παιδείας από το δημόσιο σχολείο, τις τραγικές ελλείψεις και την άθλια κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Δήμου μας -παρά τα τεράστια ποσά που δαπανήθηκαν από τους φορολογούμενους- καθώς και

– τις δυσλειτουργίες σχεδιασμού, υλοποίησης & εποπτείας, των προγραμμάτων άθλησης εξαιτίας της γραφειοκρατικής νοοτροπίας του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού την περασμένη τετραετία, ο οποίος δυστυχώς λειτούργησε στην βάση της προσωπικής προβολής και των πελατειακών σχέσεων.

Παράλληλα με τις παραπάνω αναφερόμενες επιδιώξεις μας, έχουμε ήδη σχεδιάσει, με αξιόπιστα επιστημονικά αλλά και εμπειρικά κριτήρια, την Αθλητική Πολιτική για τα επόμενα χρόνια στον δήμο μας.

Έχουμε Ξεκάθαρο σχεδιασμό, διαφανείς διαδικασίες, μακροπρόθεσμος προγραμματισμός και κυρίως ευρεία συμμετοχή όλων όσων επιθυμούν να προσφέρουν τον χρόνο, την εμπειρία, τις γνώσεις και την αγάπη τους στον αθλητισμό.

Δεσμευόμαστε για την άμεση σύνταξη ενός κανονισμού λειτουργίας του Αθλητικού Οργανισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις όλων των μελών της κοινότητας, με σαφήνεια και, κυρίως, με δικαιοσύνη

– Ένταξη όλων των οργανωμένων διαθέσιμων αθλητικών χώρων του δήμου στο Ενιαίο Δίκτυο Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων και σύνταξη Κανονισμού Λειτουργίας .

Για την επίτευξη των παραπάνω εργαζόμαστε σε δύο κατευθύνσεις.

– Επιλέγουμε ποιες δραστηριότητες μπορεί να αναλάβει και να υλοποιήσει αξιόπιστα και ποιοτικά ο ίδιος ο Αθλητικός Οργανισμός.

– Καθορίζουμε σαφές Πλαίσιο Συνεργασίας με τους τοπικούς Αθλητικούς Συλλόγους.

– Εντάσσουμε στον προγραμματισμό μας ευπαθείς ομάδες στα όρια του κοινωνικού αποκλεισμού από αθλητικές δραστηριότητες ΑΜΕΑ, ΚΑΠΗ, ίδρυμα μητέρα, μετανάστες, άποροι, εργαζόμενες μητέρες,

– Διοργανώνουμε ανοιχτές δραστηριότητες με πλατιά βάση συμμετοχής σε όλα τα αθλήματα, σε τακτική βάση (αγώνες δρόμου, ποδηλατοδρομίες, τοξοβολία, σκάκι, κλπ.), αξιοποιώντας σε μόνιμη βάση τις πλούσιες ευκαιρίες που μας παρέχονται  από το Ποικίλο, το πάρκο Ειρήνης και το Πάρκο Τρίτση,

συνδυάζοντας παράλληλα την γνωριμία και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με εναλλακτικές μορφές άθλησης και ψυχαγωγίας.

Σαν Δημοτική αρχή η ΝΕΟΛΑΙΑ μας , το μέλλον μας θα τυγχάνει ιδιαίτερης προσοχής.

Προτεραιότητα για μια ριζοσπαστική δημοτική αρχή πρέπει να είναι η υπεράσπιση όσων πλήττονται από την μνημονιακή πολιτική,  λαμβάνοντας υπόψη τον ασύλληπτο  αριθμό(60%)  των νέων ανθρώπων που ζουν στην γκρίζα ζώνη της επισφάλειας και της ανεργίας,  παράγουμε ένα σχέδιο δράσης για την βελτίωση σε πρώτο χρόνο της καθημερινότητας των νέων  ανθρώπων.

 1. 1.    Προάσπιση της δημοκρατίας και της συμμετοχής, όχι απλά ως έννοιες αλλά ως αξίες, εξασφαλίζοντας την αδιαμεσολάβητη συμμετοχή όλων των νέων ανθρώπων και ιδιαιτέρως των ανέργων στην λήψη των αποφάσεων που αφορούν την πόλη.
 2. 2.    Στήριξη και υπεράσπιση της δωρεάν μεταφοράς των ανέργων στο δήμο μας καθώς και την δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις δημοτικές υπηρεσίες.
 3. 3.    Αξιοποίηση της πλούσιας εμπειρίας των αλληλέγγυων και συνεργατικών εγχειρημάτων, Εφαρμογή εναλλακτικών προγραμμάτων για να γίνει η συνεργασία κινητήριος μοχλός της παραγωγικής ανασυγκρότησης στην περιοχή μας.
 4. 4.    Αντίσταση σε κάθε επισφαλή και πρόσκαιρη θέση εργασίας, που μας μετατρέπει απο εργαζόμενους σε ωφελούμενους, είτε αυτή έχει την μορφή της κοινωφελούς εργασίας, είτε την μορφή προγραμμάτων VOUCHER. Στήνουμε προστατευτικό πλέγμα και ως δημοτική αρχή στεκόμαστε στο πλάι όλων αυτών που «απασχολούνται» στους δήμους και όχι μόνο. Αρνούμαστε να δεχτούμε αυτό, ως το νέο μοντέλο εργασίας, που μας γυρίζει στο Μεσαίωνα,

και για αυτό συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στη στήριξη όλων των αγώνων και των διεκδικήσεών τους

Στήριξη της Συλλογικής Δραστηριότητας δίνοντας την δυνατότητα στη νεανική δημιουργικότητα να συμμετάσχει και να εκφραστεί ελεύθερα αλλά και να δημιουργήσει καλλιτεχνικές και αθλητικές ομάδες.

Όλα όσα ανέφερα δεν μπορούν να πάρουν σάρκα και οστά αν ο ΔΗΜΟΣ που είσαι ΕΣΥ

 Δεν Αναβάθμιση την λειτουργία του. Γι αυτό θα προκρίνουμε  

 • Συμμετοχικό Προϋπολογισμό.
  Δια της Δημόσιας Διαβούλευσης λαμβάνουν χώρα δημόσιες συζητήσεις στις οποίες συμμετέχουν από κοινού τόσο οι δημόσιες αρχές όσο και οι πολίτες. Οργανώνονται στις κατά τόπους γειτονιές  και συζητούνται τα κατά τόπους προβλήματα.

 

Μέσω της διαδικασίας Αναδιανομής Πόρων αποφασίζεται από κοινού (πολίτες – δημοτική αρχή) η πιο στοχευμένη διαχείριση μέρους των εσόδων του δήμου ώστε να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Οι πολίτες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος μιας αυτορυθμιζόμενης διαδικασίας καθορίζοντας ουσιαστικά τους κανόνες και τα κριτήρια κατανομής πόρων.

 

 • Οικονομικός και διοικητικός απολογισμός σε ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις.
  Η Δημοτική Αρχή λογοδοτεί  στους πολίτες με ανοιχτές διαδικασίες σε μαζικούς χώρους. Αποζητά τον κοινωνικό έλεγχο και τροφοδοτεί το δημόσιο διάλογο.
 • Δημοσίευση στο διαδίκτυο της προόδου του τεχνικού προγράμματος και των στόχων του προϋπολογισμού σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Τοπικά δημοψηφίσματα και συνελεύσεις γειτονιάς για σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τις συνοικίες και το Δήμο.

 

 • Δημιουργούμε Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας που θα κάνει τους νέους να συμμετέχουν και να αποφασίζουν καθιστώντας τους ενεργούς και όχι αδιάφορους για τη ζωή στο Δήμο.

 

Αναβάθμιση λειτουργίας Υπηρεσιών

 • Λειτουργική αναβάθμιση της μηχανογράφησης, αρχειοθέτησης και επιτάχυνση της διαδικασίας διακίνησης εγγράφων.
 • Αξιοποίηση δυνατοτήτων ελεύθερου λογισμικού.
 • Βελτίωση της απόδοσης μέσω εκπαίδευσης, κινήτρων, υποδομών αλλά και διαβούλευσης με το ανθρώπινο δυναμικό.

Αναβάθμιση λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου

 • Απευθείας μετάδοση των συνεδριάσεων του Δ.Σ. στο διαδίκτυο και σε κοινωφελείς χώρους (π.χ. ΚΑΠΗ).
 • Ενημέρωση για τα θέματα του Δ.Σ. ούτως ώστε να υπάρχει  έγκαιρη πληροφόρηση και διαβούλευση μεταξύ παρατάξεων & φορέων, για την καλύτερη προετοιμασία των συνεδριάσεων.
 • Λειτουργία γραφείων παρατάξεων με γραμματειακή υποστήριξη, όπου θα μπορούν να απευθυνθούν οι πολίτες, για την εύρυθμη λειτουργία του Δ.Σ. και τη εξασφάλιση της δημοκρατικής συμμετοχής.

Αναβάθμιση της Διαδικτυακής Πύλης – site του Δήμου

 • Εξ ολοκλήρου αναδόμηση της ανούσιας και ατελέσφορης ηλεκτρονικής σελίδας με κριτήριο την  ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, την δημοσιοποίηση των προκηρύξεων και διαγωνισμών προμηθειών  και την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών προς τους δημότες.
 • Δημιουργία ηλεκτρονικού οδηγού πόλης που να περιλαμβάνει πληροφορίες υπηρεσιών, κοινωφελών οργανισμών και δημοτικής αγοράς.

Η  αξιοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων του ιστοτόπου για το δημόσιο συμφέρον και όχι για την προσωπική προβολή όπως γινόταν μέχρι σήμερα,  είναι αναγκαιότητα.

Δημιουργία βάσης ηλεκτρονικών δεδομένων

 • Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών (GIS)
  Ψηφιακό πληροφοριακό σύστημα, ικανό να παρέχει την δυνατότητα συλλογής, διαχείρισης, αποθήκευσης, επεξεργασίας, ανάλυσης και οπτικοποίησης, σε ψηφιακό περιβάλλον, δεδομένων σχετίζονται με το Δήμο χωρικά αλλά και περιγραφικά.
 • Edialogos
  Δυνατότητα στους δημότες και σε όσους και όσες ζουν και δραστηριοποιούνται στα όρια του Δήμου, να εμπλακούν άμεσα στη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής και δράσεων στην πόλη.

Φίλες και Φίλοι

Προσπάθησα όσο πιο σύντομα γινόταν να ς παρουσιάσω τις βασικές αρχές του προγράμματος μας που ήταν αποτέλεσμα διαβούλευσης (9)  ομάδων εργασίας όπου συμμετείχαν πάνω από (100) μέλη και φίλοι της παράταξης .

 

Το επόμενο δεκαήμερο θα αναρτηθούν τα πλήρη κείμενα στο Site της παράταξης (www.allhleggyi.gr) για παρατηρήσεις και επισημάνσεις ώστε να πάρουν την τελική τους μορφή και να μοιραστεί στους δημότες. Ένα πρόγραμμα που είμαι σίγουρος ότι θα κληθούμε να υλοποιήσουμε ,παρά τα εμπόδια που μας δημιουργούν( αρνείται η σημερινή διοίκηση να δώσει στοιχεία που ζητήσαμε)
γιατί η προσπάθεια μας συγκινεί όχι μόνο τους συμπολίτες μας αλλά και συλλογικότητες  για συνεργασίες.

Και βέβαια η εκλογή και άλλων αγωνιστών υποψηφίων δημάρχων θα δημιουργήσει το ικανό αυτοδιοικητικό κίνημα για να βγάλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση από την ενταντική.

Πολλά θα εξαρτηθούν από την Περιφέρεια για αυτό θα στηρίξουμε το Ψηφοδέλτιο  ΄΄ ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ΄΄ με Επικεφαλής τη Ρένα Δούρου που άμεσα μετά τις πλημύρες βρέθηκε στο Καματερό.

Η παράταξη μας έχει τους ανθρώπους , έχει συνεχή  παρουσία τα τελευταία 8 χρόνια με τις παρατάξεις της ΕΞΟΔΟΥ στο Καματερό και την ΑΠΟΔΡΑΣΗ στους Αγίους. Έχει  κληρονομικό ιστορικό  καταγεγραμμένο στο DNA πολλών από εμάς

όπως

η ΟΡΑΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ του αείμνηστου Δημάρχου Σπύρου Αποστόλου

και η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ του παραβρισκόμενου πρώην Δημάρχου Βασίλη Κατσαρού που ενέταξε το 1986 στο σχέδιο πόλης το Καματερό και ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι πράξεις εφαρμογής.

Δεν μπορεί παρά να ευχαριστήσω και εγώ εκ μέρους της Παράταξης μας τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ :

Νάντια Βαλαβάνη

Δημήτρη Στρατούλη

Δημήτρη Τσουκαλά

Παναγιώτη Κουρουμπλή

Αλέξη Μητρόπουλο

τον εκπρόσωπο τύπου  του ΣΥΡΙΖΑ  Πάνο Σκουρλέτη

τον υπεύθυνο της ΕΕΚΕ  Υγείας Γιάννη Μπασκόζο φίλο και συναγωνιστή όλα αυτά τα χρόνια, στους αγώνες προάσπισης του ΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ

την υπεύθυνη της ΕΕΚΕ  Παιδείας Έφη Καλαμαρά καθηγήτρια στους Αγίους Αναργύρους

και να τους δώσω μια υπόσχεση

Παραφράζοντας τη ρήση : ΄΄Θα σας ταράξουμε στη νομιμότητα ΄΄
Εμείς υποσχόμαστε: Θα σας ταράξουμε στη ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ,

Γιατί οι πολίτες των δυτικών συνοικιών δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού

Είμαι σίγουρος ότι θα ανταποκριθείτε. Γιατί στο δικός σας DNA είναι καταγεγραμμένο ,αποδεδειγμένα, από τους πολύχρονους αγώνες σας, η Κοινωνική Δικαιοσύνη και η ικανοποίηση των Λαϊκών Αναγκών.

Θα τα καταφέρουμε γιατί έχουμε εσάς.

Με τη Νίκη.

Καματερό 26/03/2014

Programma_Melina_Mix

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *