Αν βρεθείς στη χωματερή, στη Φυλή, θα καταλάβεις το πρόβλημα!
Η Δυτική Αθήνα και Αττική είναι προάστια στα οποία μένουν κυρίως άνθρωποι χαμηλών και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων. Εν πολλοίς, πρόκειται για παραμελημένες περιοχές που αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα. Σαν να μην έφτανε η ανεργία, η απουσία δομών, ακόμα και υπηρεσιών, στις περιοχές αυτές βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης· ο ΧΥΤΑ Φυλής.
Το Ευρωκοινοβούλιο (2013), χαρακτήρισε την εγκατάσταση της χωματερής ως «μνημείο περιβαλλοντικού χάους, αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου, τουλάχιστον για τις επόμενες 3 γενιές». Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών, αν και δεν μπορούν να δουν άμεσα το πρόβλημα, μπορούν να αισθανθούν το νόημα της παραπάνω φράσης. Τα καλοκαίρια, μπορεί με ευκολία να μυρίσει κανείς τα σκουπίδια στην ατμόσφαιρα. Στις γειτονιές του Καματερού, του Ιλίου, της Πετρούπολης, η κατάσταση είναι αποπνικτική. Η έκθεση της ASPROFOS (εδώ), που μελέτησε τα επίπεδα μόλυνσης στην περιοχή, ανέφερε ότι «στις τιμές των αέριων, εδαφικών ρύπων και ρύπων του υδροφόρου ορίζοντα διαπιστώθηκαν μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις σε σχέση με τα θεσμοθετημένα όρια». Παράλληλα, στις δύο πρόσφατες επικίνδυνες πυρκαγιές στις εγκαταστάσεις του ΧΥΤΑ, η Πολιτική Προστασία, μέσω μηνύματος του 112, ζητούσε από τους πολίτες «να κλείσουν όλα τα παράθυρα και τις πόρτες και να αποφύγουν τις μετακινήσεις, καθώς η εισπνοή καπνού μπορεί να είναι επικίνδυνη» αποδεχόμενη το πρόβλημα.
Τη στιγμή που η κλιματική κρίση χτυπά τον πλανήτη, ο κος Πατούλης και η κυβέρνηση του Κυρ. Μητσοτάκη επιμένουν σε μια λογική business as usual. Ο ίδιος ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη χωματερή ως «ωρολογιακή βόμβα», αλλά επέκτεινε τη διάρκεια ζωής της αρχικά στο 2023 και κατόπιν στο 2025, αποδεικνύοντας στην πράξη πως καμία διάθεση για λύση δεν υπάρχει. Από την στιγμή ανάληψης καθηκόντων, μέχρι και σήμερα, καμιά ουσιαστική κίνηση δεν έχει γίνει προς την πολιτική διαλογής στην πηγή. Ούτε εκστρατείες ενημέρωσης προς τους πολίτες για τα όσα συντελούνται και φυσικά καμιά κουβέντα για κλείσιμο της Φυλής. Όπως δηλώνει και το Δυτικό Μέτωπο, ακόμα και αν αύριο το πρωί γινόμασταν παγκόσμιοι πρωταθλητές στην ανακύκλωση, πάλι θα χρειαζόμασταν χώρους ταφής απορριμμάτων. Επομένως, ο κίνδυνος να μην κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής είναι μεγάλος.
Μόνο αν βρεθείς ένα πρωί στο ΧΥΤΑ Φυλής θα κατανοήσεις το μέγεθος του προβλήματος. Καθήμενος στην είσοδο θα μπορέσεις να μετρήσεις τα εκατοντάδες απορριμματοφόρα από όλους τους Δήμους της Αττικής που έρχονται να παρκάρουν τα σκουπίδια τους στην Δυτική Αττική. Η μόλυνση, μετά το περιβάλλον, επηρεάζει εμάς τους ίδιους. Εκτός από τις τρομακτικές επιπτώσεις που έχει στην υγεία μας, θα πρέπει, ως κάτοικοι, να κατανοήσουμε πως η μόλυνση, αργά ή γρήγορα, θα μας διώξει από τις γειτονιές μας. Ποιος θα θέλει να μείνει σε μια περιοχή που μυρίζει σκουπίδια; Οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα πέσουν στα τάρταρα ακόμα και αν έχουμε σταθμούς ΜΕΤΡΟ έξω από τα σπίτια μας. Συνέπεια της φτωχοποίησης θα είναι η ερημοποίηση και, αν θέλετε, η εσωτερική μετανάστευση. Αξίζει να σημειωθεί πως οι γενικότερες προβλέψεις για την μετανάστευση προκρίνουν πως αυτή θα αυξηθεί λόγω της γενικότερης κλιματικής αλλαγής και των περιβαλλοντικών συνθηκών που αλλάζουν προς το χειρότερο.
Το πλήρωμα του χρόνου έχει φτάσει. Όλοι μας, συλλογικότητες, φορείς, διοικήσεις θα πρέπει να πιέσουμε για να αλλάξει η νοοτροπία. Λιγότερα σκουπίδια, περισσότερη ανακύκλωση, δίκαιη κατανομή των βαρών. Αυτό είναι το σχέδιο σε μία πρόταση, πριν να είναι πολύ αργά.