Ενημέρωση για τη 2η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, στις 09/10/2019, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα πιο κάτω θέματα:

 1. Λήψη απόφασης σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής.
 1. Λήψη απόφασης σχετικά με τη λειτουργία του Δημοτικού λαχανόκηπου.

     3. Αποζημιώσεις ιδιοκτησιών Κ. Παλαμά.

 Όσον αφορά το πρώτο θέμα υπερψηφίστηκε με 32 ψήφους το ψήφισμα της “Αλληλεγγύης η δύναμη μας”, το οποίο ζητούσε το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής και στηριζόταν στο ΟΜΟΦΩΝΟ ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Πετρούπολης και είναι το ακόλουθο:

ΨΉΦΙΣΜΑ 

Το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού, αφού συζήτησε όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της περιφέρειας Αττικής και ειδικότερα για την εγκατάσταση του ΧΥΤΑ  Φυλής, που με την πολυετή λειτουργία του στην περιοχή της δυτικής Αθήνας επηρεάζει το φυσικό περιβάλλον και συμβάλλει στην κοινωνική υποβάθμιση της περιοχής, αποφασίζει : 

 1. Την άμεση ανάκληση της 248/2019 απόφασης της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ για την επέκταση της χωματερής μέσα ή δίπλα στην υφιστάμενη εγκατάσταση (γ’ φάση). 
 2. Να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για «αξιοποίηση» του λατομείου Μουσαμά. 
 3. Να σταματήσει κάθε διαδικασία για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ. 
 4. Να απομακρυνθεί ο αποτεφρωτήρας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων. 
 5. Να δημοσιοποιηθούν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, οι μελέτες για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής. 
 6. Να κλείσει η εγκατάσταση της Φυλής και να μπει η περιοχή σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής αποκατάστασης. 
 7. Οι αντισταθμιστικές οφειλές προς τους δήμους να δίνονται αποκλειστικά για έργα και προγράμματα περιβαλλοντικής αποκατάστασης .
 8. Να γίνουν άμεσα νέες εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης στην Αττική, με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια . 

Το ψήφισμα υποστηρίχτηκε από όλες τις δημοτικές παρατάξεις, πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης (ενώ στη Πετρούπολη η στάση τους ήταν υπέρ του ψηφίσματος) και της Ανυπότακτης Πόλης, που δεν δέχθηκαν να υπάρχει ομόφωνη απόφαση και στήριξαν το ψήφισμα 7 φορέων που παρευρίσκονταν στο Δ.Σ.

Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, ο Δήμαρχος είχε ζητήσει αυθαίρετα κατακαλόκαιρο από τους καλλιεργητές του δημοτικού λαχανόκηπου που λειτουργεί στην έκταση του Δημαρχείου να αποχωρήσουν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, χωρίς να φέρει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μετά από πίεση της “Αλληλεγγύης η δύναμη μας” και άλλων παρατάξεων, το θέμα ήλθε στο Δ.Σ. και συζητήθηκε ως τακτικό.

Αρχικά ο Δήμαρχος είχε ισχυριστεί ότι το θέμα του λαχανόκηπου  είναι κακής αισθητικής και πρέπει να απομακρυνθεί και να αποδοθεί ο χώρος σε επιχειρηματικά συμφέροντα που θα αποφέρουν έσοδα μέχρι 1.000.000 € ετησίως!!!

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση όμως, αντί να φέρει στο Δ.Σ. σχέδιο «αξιοποίησης» του χώρου του λαχανόκηπου, έφερε μια νομική γνωμοδότηση(η οποία για την ορθότητά της αμφισβητήθηκε έντονα από την αντιπολίτευση ) προκειμένου να αποδείξει ότι η λειτουργία του δεν είναι νόμιμη.

Επίσης προσκόμισε ένα έγγραφο της Διεύθυνσης Παιδείας και Προσχολικής Αγωγής του Δήμου, σύμφωνα με το οποίο η λειτουργία του λαχανόκηπου δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία του παρακείμενου Γ’ Δημοτικού βρεφονηπιακού Σταθμού, εξ αιτίας των άσχημων οσμών κατά την εποχή της χρήσης κοπριάς (δύο φορές το χρόνο) και διαφόρων εντόμων και ποντικιών που κυκλοφορούν και πρότεινε την απομάκρυνση του λαχανόκηπου και τη δημιουργία του σε άλλο σημείο. Είναι τουλάχιστον παράδοξο το γεγονός ότι, ενώ ο λαχανόκηπος λειτουργεί από το 2012, επιλέχθηκε η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να αναφερθεί το «πρόβλημα». Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε διαμαρτυρηθεί η συγκεκριμένη διεύθυνση για το “πρόβλημα” αυτό; 

Προτάθηκε, τέλος, από το Δήμαρχο η μεταφορά του στο χώρο του Ο.Τ. 577 στο Καματερό, σε αδόμητη περιοχή, παρακείμενη ρέματος ,χαρακτηρισμένη ως….άλσος.

Η πρόταση μας που βασίστηκε στα αιτήματα των καλλιεργητών είναι η εξής: 

 1. Εκ νέου λειτουργία του προγράμματος αστικής καλλιέργειας,
 2. Επαναπροκήρυξη των θέσεων ,
 3. Έκδοση κανονισμού λειτουργίας,
 4. Καμία αλλαγή χρήσης γης στο χώρο,
 5. Αισθητική βελτίωση και καθαρισμός του περιβάλλοντος χώρου .

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο υπερψήφισε με ψήφους 26 υπέρ την βασιζόμενη  στα αιτήματα των καλλιεργητών πρόταση μας. Μειοψήφισε μόνο η παράταξη του Δημάρχου με 13 ψήφους.

Το 3ο κυριότερο θέμα της ημερησίας διάταξης που αφορούσε την αποζημίωση ιδιοκτησιών επί της οδού Κωστή Παλαμά στο Καματερό  υπερψηφίστηκε ομόφωνα. Η δημοτική αρχή (που ομολογουμένως έδρασε γρήγορα) αποζημιώνει με την αντικειμενική αξία τους ιδιοκτήτες. Η “Αλληλεγγύη, η δύναμη μας” ζήτησε να ληφθεί μέριμνα, μέσω κυκλοφοριακής μελέτης, ώστε να μην μετατραπεί σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και έχουμε στο μέλλον και άλλα δυστυχήματα.

Υ.Γ.1. Θετικό θεωρούμε το γεγονός της παρουσίας πολλών συνδημοτών μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η κρισιμότητα των θεμάτων το απαιτούσε και πολλοί συνδημότες ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα. Μάλιστα το κλίμα ήταν εξαιρετικό (παρά την ακαταλληλότητα του χώρου ) και  οι παρεμβάσεις τους (πλην ελαχίστων περιπτώσεων) ήταν κόσμιες. Η πολυκοσμία δεν δικαιολογεί όμως την πιθανή (όπως καταγγέλθηκε) παρουσία αστυνομικής δύναμης και μάλιστα με πολιτικά εντός της αιθούσης Δημοτικού Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος άμεσα έπρεπε να παρέμβει και όχι να θεωρεί ασφάλεια την παρουσία αστυνομικής δύναμης έστω και στο πεζοδρόμιο του κτιρίου.

Η “Αλληλεγγύη η δύναμη μας” δηλώνει πως η δημοκρατία δεν αστυνομεύεται ούτε τρομοκρατείται .

Υ.Γ.2. Συχνοί προσωπικοί χαρακτηρισμοί και αθλιότατα σεξιστικά σχόλια ακούστηκαν από τον Δήμαρχο αλλά και από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Η “Αλληλεγγύη η δύναμη μας” δεν θα συμμετέχει σε τέτοιου είδους αντιπαλότητες. Θα συνεχίσει την αντιπαράθεση πολιτικών θέσεων και την συζήτηση προτάσεων με επίκεντρο το συμφέρον του Δημότη. Καλούμε τον πρόεδρο του Δ.Σ. να λάβει μέτρα ώστε να διαφυλαχθεί το κύρος του Δ.Σ.

 

Υ.Γ.3. Η “Πόλη του αύριο” και ο κ.Καμαρινόπουλος έχασαν μία δημοτική σύμβουλο (Μανταφούνη Κατερίνα) που δήλωσε την ανεξαρτητοποίησή της. Οι πρόθυμοι “ανεξάρτητοι” πληθαίνουν, αλλά ακόμα να ακούσουμε τη φωνή τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

10/10/2019

received_378428879706151

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *