Ενημέρωση για τη 1η συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου

Το πρώτο δημοτικό συμβούλιο της 25/09 με νέα διοίκηση, ήταν αρκετά δηλωτικό της στάσης της νέας Δημοτικής αρχής και του Δημάρχου Στ. Τσίρμπα. Ενίσχυση του ηγετικού προφίλ του Δημάρχου, επικοινωνιακές εισηγήσεις και φιλοκυβερνητική διάθεση.

Αναλυτικότερα κάποια από τα κυριότερα θέματα:

Εγκρίθηκε σχεδόν ομόφωνα από την αντιπολίτευση το ψήφισμα της “Αλληλεγγύη η δύναμη μας” για την αντισυνταγματικότητα των αλλαγών στον “Κλεισθένη” με το Νόμο 4623/2019, που αλλοιώνει την Απλή Αναλογική, εκλογικό σύστημα με το οποίο οι δημότες προσήλθαν στις κάλπες, και επιβάλλει ένα αυταρχικό Δημαρχοκεντρικό μοντέλο. Αναμένουμε τις νομικές συνέπειες αυτής της απόφασης, μιας και η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου αναφέρει την προσφυγή της Νομικής Υπηρεσίας του Δήμου μας για την ακύρωση του νόμου.

Το άλλο σημαντικό θέμα, εκτός ημερησίας διάταξης και με την παρουσία πολλών καλλιεργητών, αφορούσε την αποξήλωση του “Λαχανόκηπου” (Πρόγραμμα αστικής γεωργίας). Ο Δήμαρχος, μη αντιλαμβανόμενος την κοινωνική του διάσταση, αποφάσισε μόνος του να καταργηθεί (παρά τα 80.000,00€ που κόστισε η δημιουργία του). Ανέπτυξε μία ατεκμηρίωτη, ανοργάνωτη, αδιαμόρφωτη, αναπτυξιακή κατ΄αυτόν σκέψη-πρόταση (υπαίθριο παζάρι ή κάτι τέτοιο ) και μελλοντική μεταφορά των λαχανόκηπων σε νέο μέρος. Αντιλαμβανόμενος την αναμενόμενη απόρριψη από το Δημοτικό Συμβούλιο της απόφασής του, απέσυρε το θέμα το οποίο θα επανέλθει προς ψήφιση στο επόμενο Δ.Σ. Η δημοτική μας παράταξη “Αλληλεγγύη η δύναμη μας” επιμένει στην πρότασή της για παραμονή του “Λαχανόκηπου”, με νέους όρους: κανονισμό λειτουργίας ,επαναπροκήρυξη δικαιούχων, αισθητική και λειτουργική διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και ενίσχυση του προγράμματος αστικής γεωργίας, αναγνωρίζοντας πως η υπάρχουσα κατάσταση δεν είναι η καλύτερη δυνατή .

Ομοφωνία υπήρξε στο θέμα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας(στη Λυκούργου στους Αγίους και στην Αγράφων στο Καματερό) και την αδειοδότησή τους . Όμως η νέα δημοτική αρχή δεν θα κριθεί για τις διαθέσεις της (όπως η προηγούμενη Δημοτική Αρχή) αλλά τις πράξεις της. Άμεσα λοιπόν χρειάζονται προσφυγές και ασφαλιστικά μέτρα σε νομικό επίπεδο και συνεχείς μετρήσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας των κεραιών για την ασφάλεια των πολιτών. Επιτέλους ας θέσουν σε λειτουργία το μηχάνημα που μετρά την ακτινοβολία και αγοράστηκε από την προηγούμενη διοίκηση, αλλά μέχρι τώρα αραχνιάζει!!!

Ένα θέμα στο οποίο κινήθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά η Διοίκηση ήταν η διάνοιξη της οδού Κωστή Παλαμά στο Καματερό. Όμως στην ίδια τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού 2019 του Δήμου, που είναι αναγκαία προϋπόθεση για να υλοποιηθεί η διάνοιξη, τσουβαλιάζει και άλλες “πονηρές” τροποποιήσεις (όπως τεχνικοί σύμβουλοι με απευθείας αναθέσεις , security ,κατάργηση σημαντικών κωδικών κ.α.). Το θεωρούμε ατόπημα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα επαναληφθεί ανάλογη διαδικασία.

Συμπερασματικά, η νέα Δημοτική Αρχή δείχνει να λειτουργεί υπό πίεση και άγχος να αποδείξει την αποτελεσματικότητα και τις καινοτομίες της στο όνομα της επιχειρηματικότητας. Σε συνδυασμό με την απειρία της (λογικό και όχι απαραίτητα κακό, αν την αντιλαμβάνεσαι) υπάρχει ο κίνδυνος να μετατραπεί σε εκφραστή συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και ταυτόχρονα υπηρέτη κυβερνητικών επιλογών.

Η δημοτική μας παράταξη “Αλληλεγγύη η δύναμη μας”, σταθερή στις αρχές της και τις διακηρύξεις της, θα προσπαθεί να συνθέτει τις απόψεις , να ελέγχει τη Διοίκηση αλλά και να επιδιώκει προγραμματικές συναινέσεις για το συμφέρον των δημοτών των Αγίων Αναργύρων Καματερού.

Υ.Γ. Νέα ήθη στα δημοτικά δρώμενα δημιουργεί η ομάδα των “ανεξαρτήτων”. Άφωνοι και άοσμοι, χρήσιμοι όμως. Έτοιμοι να λάβουν (όσοι δεν έχουν λάβει ακόμα) θέσεις ευθύνης.

Άγιοι Ανάργυροι 27/09/2019

IMG_20190930_200324

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *