ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ 09/06/2020

Στην αίθουσα του Μαρία Έλενα με όλα τα μέτρα προστασίας πραγματοποιήθηκε, το δεύτερο  δια ζώσης μετά καραντίνας , Δημοτικό συμβούλιο Αγίων Αναργύρων Καματερού. Άλλη μια εκρηκτική συνεδρίαση  στη οποία, όταν πρυτάνευσε η λογική, κατέληξε σε συναινετικές αποφάσεις.

Ακολουθεί ενημέρωση  των κυριότερων θεμάτων:

  1. Η αντιπολίτευση ζήτησε να συζητηθεί παλιότερη ανάρτηση στα social media του Αντιδημάρχου περιβάλλοντος ,  κ. Γ. Νταούτη. H ανάρτηση αφορούσε  απόφαση του Δ.Σ. όπου καταψηφίστηκε η πρόταση της διοίκησης να εκχωρηθούν σε εργολάβο όλες οι εργασίες πρασίνου του Δήμου. Ο Αντιδήμαρχος στην  απαράδεκτη αυτή ανάρτηση, ανέφερε ότι η αντιπολίτευση επιθυμεί την καταστροφή της πόλης και εμποδίζει την ανάπτυξή της διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα. Παρέλειψε βέβαια να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους δεν δεχθήκαμε την ιδιωτικοποίηση του συνόλου των υπηρεσιών του πρασίνου, επειδή θα επέφερε επιβάρυνση στους Δημότες αφού έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Την προκλητική ανάρτησή του ακολούθησαν   υβριστικά σχόλια από “πολίτες” και  απειλές  που προέτρεπαν ακόμη και σε βίαΤο σύνολο της αντιπολίτευσης στηλίτευσε τις ενέργειες αυτές και κατηγόρησε τον  αντιδήμαρχο για αντιδημοκρατικές πρακτικές. Ο αντιδήμαρχος όχι μόνο δεν απολογήθηκε αλλά συνέχισε τις απειλές προς την αντιπολίτευση με ακατανόητα  επιχειρήματα. Ο Δήμαρχος ήταν συμβιβαστικός, χωρίς να καταδικάσει στην ουσία αυτές τις πρακτικές του αντιδημάρχου του.Κρατάμε την προσπάθεια του για  κατευνασμό της έντασης, δηλώνουμε υπερασπιστές των δημοκρατικών διαδικασιών  και επιφυλασσόμαστε για την συνέχεια.
  2. Το Δ.Σ. με ομόφωνη απόφασή του καταδίκασε τις ενέργειες της Κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της Ε.Υ.Δ.Α.Π. που θα επιφέρει αύξηση της τιμής του νερού, ζητώντας να σταματήσει τις διακοπές νερού στα λαϊκά νοικοκυριά και να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  3. Το Δ.Σ. αποφάσισε τη διοργάνωση θερινού προγράμματος camp 2020 για την καλοκαιρινή απασχόληση των παιδιών νηπίου και δημοτικού σχολίου κατά το χρονικό διάστημα από 29/06/2020 έως 31/07/2020. Μετά από παρέμβαση του προέδρου της  ένωσης γονέων, της Αλληλεγγύης και άλλων Δημοτικών Συμβούλων αποφασίστηκε η δωρεάν συμμετοχή παιδιών απόρων οικογενειών για μια περίοδο του προγράμματος καθώς και η δωρεάν συμμετοχή παιδιών στην Τρίτη περίοδο του camp διάρκειας μιας βδομάδας, εφόσον παρακολουθήσουν και τις άλλες δύο περιόδους. Τέλος δεν περιλήφθηκε η συμμετοχή εθελοντών από ιδιωτικές σχολές και συλλόγους.
  4. Σε ερώτηση Δημοτικών Συμβούλων σχετικά με την πορεία υλοποίησης της απόφασης του Δ.Σ. ενάντια στην μονοδρόμηση της οδού Αγίας Παρασκευής προκειμένου να συνεχιστεί η μέχρι σήμερα διπλή κατεύθυνση, ο Δήμαρχος ενημέρωσε ότι η απόφαση του Δ.Σ. απορρίφθηκε από την αποκεντρωμένη διοίκηση και δεν μπορεί να λειτουργεί ως δρόμος διπλής κατεύθυνσης. Ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει συγκοινωνιακή μελέτη, η οποία δεν ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί λόγω της καραντίνας, να παρουσιαστούν οι προτάσεις που θα καταθέσει συγκοινωνιολόγος με τον οποίο έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση. Αφού εγκριθεί λοιπόν η πρόταση, θα πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία των απαιτούμενων εγκρίσεων (επιτροπή ποιότητας ζωής, Δημοτικό Συμβούλιο, αποκεντρωμένη διοίκηση, Ο.Α.Σ.Α.) και τέλος να δημοσιευθεί σε Φ.Ε.Κ. Αυτό βέβαια σημαίνει καθυστέρηση πολλών μηνών. Ηλίου φαεινότερον πως η διοίκηση δεν  υπερασπίστηκε με τον καλύτερο τρόπο την εφαρμογή της απόφασης του Δ.Σ.!!! Ελπίζουμε να μην έχει την ίδια τύχη το δεύτερο σκέλος της απόφασης μας για συγκοινωνιακή μελέτη της περιοχής. 
  5. Με πρόσφατες αποφάσεις του, το διοικητικό συμβούλιο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αύξησε τις χρεώσεις των Δήμων και συγκεκριμένα:
    •   Αύξησε το κόστος χρέωσης των Δήμων για τα απορρίμματα που θάβονται στο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής από 49,67 ευρώ ανά τόνο (που τιμολογείται σήμερα) σε 53,82 ευρώ.
    • Αύξησε το κόστος διαχείρισης των πράσινων αποβλήτων (κλαδέματα), των προδιαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών και των προδιαλεγμένων υπολειμμάτων λαϊκών αγορών από μηδενική χρέωση που ίσχυε σήμερα, σε 26,91 ευρώ ανά τόνο.
    • Επίσης κατάργησε το αυξημένο κόστος ταφής των 100 ευρώ ανά τόνο που ίσχυε στην περίπτωση που θάβονταν πράσινα απορρίμματα μαζί με άλλα αστικά απορρίμματα και λειτουργούσε ως κίνητρο ανακύκλωσης. Αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων είναι  να πριμοδοτείται η ταφή.
    • Παράλληλα αύξησε τα αντισταθμιστικά που πληρώνουν οι Δήμοι –και κατ’επέκταση οι Δημότες- στο Δήμο Φυλής κατά 3,4 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα να λαμβάνει σήμερα 39,67 εκατομμύρια από 36,27 εκατομμύρια που έλαβε το 2019. Οι Δήμοι αντέδρασαν για τις αποφάσεις αυτές που λήφθηκαν χωρίς να έχουν ενημερωθεί.

Η παράταξή μας ζήτησε ενημέρωση από το Δήμαρχο που είναι μέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α.  στο οποίο συζητήθηκαν οι αποφάσεις αυτές μετά τη λήψη τους. Ο Δήμαρχος μας ενημέρωσε ότι θεωρεί απαράδεκτες τις αποφάσεις του Δ.Σ. του Ε.Δ.Σ.Ν.Α . και θεωρεί ότι  με αυτές  τιμωρούνται οι Δήμοι που κάνουν διαχωρισμό απορριμμάτων. 

Ενημερώνουμε τους δημότες των Αγίων Αναργυρων – Καματερού πως τελικά θα είναι αυτοί  που “θα πληρώσουν το μάρμαρο”, αφού  οι αυξήσεις αυτές θα μετακυληθούν στους  λογαριαγμούς τoυς, διαμέσου των δημοτικών τελών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *