Πλήθος κόσμου στην πορεία διαμαρτυρίας για την μη εμπορευματοποίηση του Πάρκου Τρίτση στις 15/07/14!

Όταν το Πάρκο εγκαταλείπεται σκόπιμα, καίγεται, εμπορευματοποιείται, οι πολίτες συσπειρώνονται, ξεσηκώνονται και το προασπίζουν με κάθε μέσο.

Είναι γνωστό το τελευταίο διάστημα από πλήθος δημοσιευμάτων το έγκλημα που πραγματοποιείται στο Πάρκο Τρίτση. Το Πάρκο έχει εγκαταλειφθεί από την πολιτεία σκόπιμα με στόχο να περάσει σε χέρια ιδιωτών οι οποίοι θα έρθουν ως δήθεν σωτήρες και θα το κάνουν να λειτουργήσει ξανά προς ίδιον όφελος.

Από Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης θα μετατραπεί σε Πάρκο εμπορευματικής εκμετάλλευσης, πιθανόν με εισιτήριο στην είσοδο και εγκατάσταση επιχειρήσεων μέσα σε αυτό.

Από 1200 περίπου στρέμματα, σήμερα μετράει γύρω στα 900 στρέμματα περίπου.

Στο όνομα της χρηματοδότησης, κάνουν συνεχείς παραχωρήσεις και τα αποτελέσματα τα βλέπουμε.

Η προσπάθεια εμπορευματοποίησης του Πάρκου Τρίτση από τη σημερινή «προσωρινή» διοίκηση του Πάρκου δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι συνέχεια της πολιτικής παραχώρησης χώρων του σε ιδιώτες (Κέντρο της γης, άλογα, καφετερίες κλπ) που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι διοικήσεις του. Ακόμα και την εποχή που την διαχείριση του είτε την είχαν οι δήμοι (μέσω του ΑΣΔΑ) είτε συμμετείχαν στο ΔΣ του Φορέα. Κοινή συνισταμένη όλων, η μη διεκδίκηση από το κράτος των πόρων που απαιτούνται για τη λειτουργία του Πάρκου και τη συντήρηση των χώρων του.

Το Πάρκο Τρίτση, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα της Ευρώπης, είναι ένας σημαντικός πνεύμονας όχι μόνο για την περιοχή μας αλλά για ολόκληρη την Αθήνα.

Ταυτόχρονα, όμως είναι και ένα λαμπρό επιχειρηματικό πεδίο όπου καιροφυλακτούν τα μικρά  και μεγάλα συμφέροντα, βλέπε Κόκκαλης, Λάτσης, κλπ.

Χθες ήταν το Κέντρο της Γης, οι καφετερίες και τα άλογα, σήμερα η υπαίθρια αγορά, τα λούνα Παρκ και ίσως οι νεροτσουλήθρες.

Για την αποτροπή όλων των παραπάνω στις 15/07/14 πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας με την συμμετοχή πλήθους κόσμου η οποία ξεκίνησε από το σιντριβάνι του Πάρκου, στην συνέχεια διέσχισε το Πάρκο κατευθυνόμενη προς τις καφετέριες που βρίσκονται έξω από το Πάρκο, με τελική κατάληξη στο εσωτερικό του Πάρκου.

Κατά την διάρκεια της πορείας ο κόσμος φώναζε συνεχώς συνθήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Πάρκου και ζητούσε την κρατική χρηματοδότηση του.

Αγωνιζόμαστε:

Ενάντια στην εμπορευματοποίηση του πάρκου Τρίτση και σε κάθε μορφή επιχειρηματικής δράσης.

– Για ελεύθερη, δωρεάν χρήση του πάρκου από τον λαό.

– Να αναλάβει το κράτος εξολοκλήρου το κόστος λειτουργίας, φύλαξης και συντήρησής του.

– Να προσληφθεί επαρκές και μόνιμο προσωπικό.

– Να ανακτηθούν όλοι οι χώροι του Πάρκου και να εκδιωχθούν οι όποιοι καταπατητές.

parko_tritsi_2 (2)

 

parko_tritsi_5

 

parko_tritsi_2

 

 parko tritsi 1

parko_tritsi_3

parko_tritsi_8

parko_tritsi_7

One thought on “Πλήθος κόσμου στην πορεία διαμαρτυρίας για την μη εμπορευματοποίηση του Πάρκου Τρίτση στις 15/07/14!

  • 16 Ιουλίου 2014, 10:42
    Permalink

    Η εμπορική χρήση ήπιας κλίμακας δεν έβλαψε κανένα πάρκο σε καμία ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου. Η λύση είναι μία, αυτο-συντήρηση και δημιουργία φορέα αποτελούμενο απο πολίτες και κράτος. Δεν γίνεται κάθε φορά να περιμένουμε κάποιο κονδύλιο για να σωθεί το πάρκο. Πρέπει να είναι αυτόνομο και να έχει τα δικά του έσοδα.

    Επιτέλους κάντε προτάσεις ουσιαστικές…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *