ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΕΔΣΝΑ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΠΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ στο stagona4u.gr

Την κα. Μπιζά τη γνωρίσαμε στο πρώην δημαρχείο Δραπετσώνας, σε μία εκδήλωση που έγινε πριν ένα μήνα περίπου, με θέμα το σχέδιο που προωθεί η Περιφέρεια Αττικής σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική. Σ’αυτήν την ημερίδα ήταν καλεσμένοι δημ.αρχές, παρατάξεις και σύμβουλοι που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο στόχος της ήταν να συζητηθεί από όλες τις πλευρές η πρόταση της ΕΔΣΝΑ για την επιλογή στην πηγή και όλα τα παρελκόμενα.
Επειδή το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων μας ενδιαφέρει ως Σταγόνα από την πρώτη στιγμή που γεννηθήκαμε, πήραμε τα πόδια μας και παρευρεθήκαμε κι εμείς.
Μας άρεσε που οι ομιλητές χρησιμοποιούσαν ορολογία και ιδέες απ’αυτές που σηματοδοτούν στο μυαλό μας την επιλογή στην πηγή. Το θέμα προφανώς είναι πολύ δύσκολο, τα προβλήματα πολλά, λεφτά δεν υπάρχουν όσα χρειάζονται. Το πλέον δύσκολο σημείο και για την χώρα μας και για τον δήμο μας ιδιαίτερα είναι οι επιδόσεις που έχουμε στην καθαριότητα και που τετραετίες τώρα κάτω από το μέσο όρο. Τώρα μάλιστα με το καινούργιο σχέδιο που θα πρέπει να αλλάξει άρδην η νοοτροπία μας και να αρχίσουμε να πλησιάζουμε τα ευρωπαϊκά στάνταρ σ’αυτό το θέμα, οι μάχες που χρειάζονται να δοθούν είναι μεγάλες, καθημερινές, είναι από τις δύσκολες μάχες μιας και θα πρέπει να κοντράρουμε τον εαυτό μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ξεπερνάει την εμβέλεια της επιθυμίας/ανάγκης και μετασχηματίζεται σε υποχρεώση/καθήκον.
Η πρώτη αυτή συνέντευξη έγινε με το σκεπτικό να είναι όσο γίνεται πιο απλή. Επιδιώξαμε να αποτελέσει μια εισαγωγή στα καινούργια βάσανα που μας περιμένουν, που όμως αν τα καταφέρουμε αυτό θα συνεπάγεται μία άνοδο του κοινοτικού πνεύματος και της ικανότητας να λύνουμε ως κοινωνία προβλήματα με σύγχρονους τρόπους. Θελήσαμε λοιπόν, να κατανοήσουμε τα βασικά και ελπίζουμε να το πετύχαμε. Θα επανέλθουμε σε μια δεύτερη φάση για να προχωρήσουμε λίγο πιο βαθιά και να περικυκλώσουμε τα σημεία εκείνα που πιθανόν να έχουν αρχίσει να γίνονται προβληματικά. Ευχαριστούμε εκ καρδίας την κα. Αφροδίτη Μπιζά για την παραχώρηση αυτής της συνέντευξης και της ευχόμαστε καλή δύναμη για το δύσκολο αυτό έργο που μαζί με τους συνεργάτες της έχει αναλάβει να πραγματώσει.
Ας υποθέσουμε πως νικητής στις Περιφερειακές εκλογές του 2014 στην Αττική ήταν ο κ.Σγουρός και στις εθνικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 το αποτέλεσμα ήταν τέτοιο που η νέα κυβέρνηση θα είχε ως κορμό της τη Ν.Δ. Με αυτές τις υποθέσεις, ποιο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων θα προχωρούσε στην χώρα μας και πιο ειδικά στην Αττική;
Πρέπει να πούμε πως ο κ. Σγουρός και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας δεν είχαν απλά ένα παρόμοιο σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων. Είχαν και οι δύο το ίδιο σχέδιο. Δηλαδή: Τέσσερα  θηριώδη εργοστάσια επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, εκ των οποίων τα δυο που θα αντιπροσώπευαν το 85% του όγκου θα γίνονταν στην Φυλή και τα άλλα δύο στην Κερατέα και το Γραμματικό. Αυτές θα ήταν μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που θα οδηγούντο μετά την επεξεργασία σε νέες μονάδες καύσης με σκοπό την ενεργειακή αξιοποίηση.

Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα κύρια μειονεκτήματα της αντίληψης του κύκλου Σγουρού και των συν αυτώ για την διαχείριση των απορριμμάτων:

Έχει σημασία να ξεκαθαρίσουμε ποιοι ήταν οι συν αυτώ του κ. Σγουρού. Ήταν το λόμπυ των σκουπιδιών στην Ελλάδα δηλαδή οι γνωστοί κατασκευαστικοί κύκλοι και οι διεθνείς υποστηρικτές τους με επικεφαλής τον περίφημο κ. Φούχτελ.

Το σχέδιο τους με τις 4 μονάδες ήταν το λιγότερο φιλικό στο περιβάλλον και το πιο ακριβό. Επειδή ακριβώς ήταν το πιο ακριβό είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον πολλών Ελλήνων και ξένων επενδυτών .

Για να το πούμε πιο λαϊκά το μοντέλο αυτό ήταν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των επενδυτών.

Ένα συγκεντρωτικό μοντέλο που θα στηνόταν και πάλι με βάση την Φυλή .

Σήμερα όλα τα απορρίμματα της Αττικής οδηγούνται για ταφή στην Φυλή.

Έχουμε το πιο απαρχαιωμένο συγκεντρωτικό μοντέλο σε ολόκληρη την Ευρώπη.   

Οι προωθούμενες από τον κ.Σγουρό λύσεις για τα απορρίμματα των επόμενων δεκαετιών ήταν νομότυπες;

Η διαφωνία μας με την πρόταση του κ. Σγουρού δεν ήταν εκεί. Ό,τι είναι νόμιμο, δεν είναι και πολιτικά και ηθικά σωστό. Νομότυπες ήταν. Όπως νομότυπη ήταν και η απόφαση μας για ακύρωση των διαγωνισμών.

Από το 1998 έχει εγκριθεί η η Κοινοτική Οδηγία 2008/98 που αφορά στην διαχείριση των απορριμμάτων στην Ε.Ε. Στην ουσία αυτή η Οδηγία περιέχει τις αρχές, τους στόχους και τα μέσα για να επιτευχθούν αυτοί, όσον αφορά τα απορρίμματα στις χώρες της Ε.Ε, έτσι δεν είναι;

Πολύ απλά και σε χοντρές γραμμές η  Οδηγία 2008/98 είχε βάλει  μια τάξη στη διαχείριση των, επικίνδυνων και μη, αποβλήτων και  καθόριζε  το σχετικό ειδικό νομικό πλαίσιο. Αποσαφήνιζε  βασικές έννοιες όπως “απόβλητο”, “ανάκτηση”, “ανακύκλωση”, “διάθεση” και προστάτευε τους φυσικούς πόρους με ενίσχυση της ανακύκλωσης και της ανάκτησης. Η οδηγία του 2008  εισήγαγε συγκεκριμένα μέτρα και προγράμματα για την πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο ζωής των προϊόντων.

Ποια είναι τα κύρια σημεία αυτής της οδηγίας;

Να μείνουμε στην τήρηση της πυραμίδας που καθιερώθηκε για τις προτεραιότητες στην διαχείριση των αποβλήτων.

Στην κορυφή της πυραμίδας είναι η πρόληψη,  ακολουθούν πιο κάτω  η  ελαχιστοποίηση η  επαναχρησιμοποίηση η ανακύκλωση, η ανάκτηση ενέργειας και η τελική διάθεση .

Όσο πιο κοντά στην πάνω ακμή της πυραμίδας βρίσκεται ένας τρόπος διαχείρισης απορριμμάτων τόσο πιο επιθυμητός είναι. Επομένως, σύμφωνα με την ιεράρχηση, περισσότερο επιθυμητές δράσεις είναι η μείωση, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση και προηγούνται σαφώς της ανάκτησης ενέργειας και της απόρριψης.

Η οδηγία αυτή πότε εγκρίθηκε από την χώρα μας και τι σημαίνει αυτό πρακτικά;

Η πυραμίδα διαχείρισης αποβλήτων αποτυπώνεται στην θεματική Στρατηγική της Ε.Ε. για την Πρόληψη και την Ανακύκλωση των Αποβλήτων που έχει μεταφερθεί στην εθνική μας νομοθεσία με τον νόμο 4042/2012.

Η  πρακτική υιοθέτηση αυτής της ιεραρχίας, υποδηλώνει ότι μέσω της πρόληψης και της επαναχρησιμοποίησης προϊόντων, όλο και λιγότερα  απορρίμματα θα οδηγούνται στα επόμενα στάδια διαχείρισης.  Συνεπώς  όσο περισσότερο μειώνουμε τα απορρίμματα που παράγουμε, τόσο λιγότερα απορρίμματα οδηγούνται τελικά προς ανακύκλωση, ανάκτηση ενέργειας ή τελική διάθεση.

Του συνδυασμού της Περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου, ποιες είναι οι βασικές επιλογές του σχεδίου που έχει ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων;

Προτείνουμε ένα μοντέλο διαχείρισης σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων, τη μικρή κλίμακα, την κοινωνική συμμετοχή, τον δημόσιο χαρακτήρα.

Το μοντέλο διαχείρισης που προτείνουμε έχει οικολογικό,  παραγωγικό, αναπτυξιακό και κοινωνικό  χαρακτήρα.

Προτεραιότητα μας είναι η αυστηρή τήρηση της ιεράρχησης της πυραμίδας.

Αυτό σημαίνει : μέτρα για την  μείωση της παραγωγής αποβλήτων και τοπικά σχέδια διαχείρισης με έμφαση την διαλογή στην πηγή καθαρών ανακυκλώσιμων και βιοαποδομήσιμων υλικών.

Θέλουμε το κύριο πεδίο των δραστηριοτήτων που αφορούν την διαχείριση να γίνεται στο τοπικό  δημοτικό ή διαδημοτικό επίπεδο , με σκοπό να περιορίσουμε όσο μπορούμε  τις ποσότητες των   απορριμμάτων, που έχουν ανάγκη επεξεργασίας ή τελικής διάθεσης σε χώρους ΧΥΤΥ. Θέλουμε να μειώσουμε όσο μπορούμε   τις ανάγκες για  χώρους υγειονομικής ταφής στην Αττική και να μπορέσουμε κάποια στιγμή  το προς ταφή υπόλειμμα,  να έχει χαρακτηριστικά αδρανούς υλικού.

Απ’αυτές τις επιλογές σε τι θα ωφεληθεί άμεσα ο πολίτης και σε τι μέχρι να λήξει η θητεία σας;

Το μοντέλο που προτείνουμε έχει κατ αρχή αναμφισβήτητα  περιβαλλοντικά οφέλη . Στο δικό μας μοντέλο δεν θα υπάρξει νέα Φυλή. Η Φυλή που σύμφωνα με την επιτροπή αναφορών είναι ένα μνημείο περιβαλλοντικού χάους , αρρώστιας και ανθρώπινου πόνου θα πάψει να υπάρχει ως χώρος υποδοχής απορριμμάτων.  Πέρα όμως και από αυτό πρέπει να πούμε πως είναι και ένα μοντέλο εντάσεως εργασίας. Η  εφαρμογή του θα δώσει νέες θέσεις εργασίας σε τομείς που δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα .

Θα έλεγα όμως πως ταυτόχρονα είναι και πιο οικονομικό γιατί οι πολίτες δεν θα χρυσοπληρώσουν τις πανάκριβες μονάδες που θα εκτόξευαν το κόστος διαχείρισης σε μεγάλα ύψη.

Μπορείτε να μας περιγράψετε συνοπτικά τα θεμελιώδη βήματα που σύμφωνα με το σχέδιό σας θα είναι υποχρεωμένος να μάθει να κάνει ένας πολίτης, από τη στιγμή που έχει μπροστά του τα σκουπίδια του σπιτιού του;

Ο πολίτης πρέπει να μάθει να μην παράγει σκουπίδια.

Ο πολίτης πρέπει να μάθει να πετά στον κάδο των σύμμεικτων απορριμμάτων όσο γίνεται λιγότερα πράγματα.

Π.χ . να μην πετά υλικά που μπορούν να πάνε για κομποστοποίηση όπως αποφάγια , κλαδέματα κλπ. Να μην πετά ηλεκτρικές συσκευές, μέταλλα, χαρτιά , γυαλιά, μπάζα, μπαταρίες, λάδια και ένα σωρό άλλα είδη που δεν πρέπει να καταλήγουν στους ΧΥΤΥ.

Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως αυτά που εμείς ονομάζουμε σκουπίδια είναι φυσικοί πόροι που δεν πρέπει να τους σπαταλάμε.

Αυτές οι αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης που αναφέρετε, τι είναι;

Είναι διαφόρων τύπων μεγεθών και ειδών εγκαταστάσεις.

Είναι ήπιες εγκαταστάσεις διαχείρισης μικρής κλίμακας. Είναι οικονομικές στην κατασκευή και την λειτουργία τους με απλό και οικονομικό μηχανολογικό εξοπλισμό.

Αυτές οι εγκαταστάσεις δεν δημιουργούν προβλήματα με την ρύπανση των περιοχών,  είναι προσβάσιμες στους πολίτες και δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

Αυτά τα λεγόμενα και πράσινα σημεία , είναι σημεία που υποδεχόμαστε και επεξεργαζόμαστε πράγματα που δεν πετάμε στους κάδους.

Είναι επίσης εγκαταστάσεις επεξεργασίας βιοαποβλήτων για  κομποστοποίηση κλειστού ή ανοιχτού τύπου. Είναι εγκαταστάσεις επεξεργασίας κλαδεμάτων, αδρανών υλικών , αποθήκες κλπ.

Οι εγκαταστάσεις αυτές μπορεί να είναι δημοτικές ή διαδημοτικές και από πολύ μικρές που μπορούν να γίνουν σε μια γειτονιά, μέχρι μεγαλύτερες που μπορούν να γίνουν σε άλλους χώρους όπως σε παλιά εργοστάσια ή ανενεργά λατομεία κλπ.

Πώς σκέπτεσθαι να δημιουργηθούν; Aπό ποιους;

Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια που ξεκινούν οι δήμοι να αποφασίζουν ή να συντάσσουν ήδη τοπικά σχέδια διαχείρισης και όλα δείχνουν πως θα πάμε εξαιρετικά καλά.

Αρκετοί δήμοι επιλέγουν ήδη τις διαδημοτικές συνεργασίες.

Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις θέλουμε να προκύψουν μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης. Οι δήμοι να αξιολογήσουν τις ανάγκες και τις δυνατότητες τους και να σχεδιάσουν την τοπική τους διαχείριση.

Τους χώρους θα τους βρουν οι δήμοι. Από τις πρώτες μελέτες των τοπικών σχεδίων φαίνεται πως μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι πως οι χώροι αυτοί θα βρεθούν και δεν θα υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα.

Και μέχρι πότε;  

Απαντ: Πρώτος στόχος μας είναι άμεσα να πάρουν όλα τα δημοτικά συμβούλια της Αττικής αποφάσεις για την σύνταξη των τοπικών σχεδίων. Θέλουμε μέχρι το τέλος του Ιουνίου να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των τοπικών σχεδίων και οι στόχοι που θα προκύψουν και οι εγκαταστάσεις να ενταχθούν στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Αττικής.

Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι , αλλά γνωρίζουμε πως είναι και εφικτοί.

Μετά, από τη στιγμή που τα σκουπίδια φτάσουν σ’αυτές τις αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισής τους, τι ακολουθεί;

Σε αυτές τις αποκεντρωμένες μονάδες δεν θα φτάνουν σκουπίδια. Θα πηγαίνουν προδιαλεγμένα υλικά για επεξεργασία, επανάχρηση, ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ. Τα υπολείμματα θα πηγαίνουν σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων .

Αν υπάρξουν δήμοι που για χι λόγους αποφασίσουν πως δε θα συμμετάσχουν στο σχέδιο της Περιφέρειας, θα έχουν αυτό το δικαίωμα και τι θα μπορούν να κάνουν;

Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε κανένα να ενταχθεί στο σχέδιο αυτό.

Αλλά θα ενταχθούν όλοι γιατί αυτή είναι μια φυσιολογική εξέλιξη.

Όσοι δήμοι δεν ενταχθούν θα είναι ανακόλουθοι προς την γενική τάση που υπάρχει.  Ξέρετε σήμερα πολλούς που δεν έχουν ιντερνέτ ή κινητό τηλέφωνο; Το ίδιο θα συμβεί και με τα τοπικά σχέδια. Όλοι οι δήμοι θα έχουν το δικό τους τοπικό σχέδιο.

Πέρα όμως και από αυτό, να  μην ξεχνάμε πως έρχεται και το τέλος ταφής για τα απορρίμματα που δεν έχουν υποστεί καμιά επεξεργασία και αυτό θα υποχρεώσει τους ΟΤΑ να επεξεργάζονται πλέον όλα τα απορρίμματα.

Οι δήμοι που δε βλέπουν το σχέδιό σας αρνητικά, ποια είναι τα πρώτα ουσιαστικά βήματα που πρέπει να κάνουν, με ποιους και μέχρι πότε έχουν περιθώριο;  

Η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων αρχίζει να βλέπει το σχέδιο θετικά. Είμαστε πολύ αισιόδοξοι πως θα το δουν όλοι θετικά και θα έχουμε μια άψογη και δημιουργική συνεργασία.

Τώρα θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις στα δημοτικά συμβούλια και να συντάξουν οι δήμοι τα τοπικά σχέδια μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ βοηθούν και συνεργάζονται με τις υπηρεσίες των δήμων για αυτόν τον σκοπό.

Εσείς από την μεριά σας, ποιες αποφάσεις έχετε πάρει που θεωρείται ότι είναι οι απαραίτητες για να μπορέσει να αρχίσει να υλοποιείται το δικό σας σχέδιο για την διαχείριση των απορριμμάτων;

Βρισκόμαστε στην φάση αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Αττικής. Στον νέο ΠΕΣΔΑ που δεν θα υπάρχουν οι φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας, θα αποτυπωθεί το δικό μας εναλλακτικό σχέδιο. Αυτή είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση.

Παράλληλα με τον οδηγό σύνταξης των τοπικών σχεδίων που στείλαμε στους δήμους και την εφαρμογή των τοπικών από τους ΟΤΑ, πιστεύουμε πως θα αλλάξουμε την απαράδεκτη εικόνα που υπάρχει σήμερα.

Το 2015 είναι για εμάς χρονιά μεγάλων αποφάσεων και μεγάλων αλλαγών.  

Εκτιμούμε, ότι για να έχει αίσιο τέλος αυτός ο προοδευτικός και ριζοσπαστικός, κατά τη γνώμη μας, τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, αναγκαίο είναι να συνεργαστούν σε υψηλό επίπεδο η Περιφέρεια, οι Δήμοι και οι πολίτες της Αττικής. 

Για εμάς τους πολίτες, που δεν έχουμε εκπαιδευτεί σ’αυτό το θέμα, όπως π.χ οι πολίτες των περισσοτέρων χωρών της Ε.Ε, τι μέτρα σκέφτεστε να πάρετε εσείς και υπόλοιποι θεσμικοί παράγοντες τους επόμενους μήνες, για να αρχίσουμε σιγά σιγά να μπαίνουμε στο νόημα και να αντιλαμβανόμαστε ποιες θα είναι οι καινούργιες υποχρεώσεις μας ;

Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να στηριχτεί και επικοινωνιακά. Η περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ θα σχεδιάσουν μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία  αλλά αυτό  θα γίνει στον χρόνο πού πρέπει.  

Εκστρατεία χωρίς να έχουμε έτοιμες υποδομές εμείς δε θα κάνουμε. Θα πούμε στον πολίτη πως δεν πρέπει να πετά όπου να είναι , αλλά θα του πούμε και που υπάρχουν  οι εγκαταστάσεις για την εναλλακτική διαχείριση.

 http://stagona4u.gr/index.php/component/k2/item/2707-what-is-ms-venus-bizet-who-spoke-clearly-and-plainly-us-for-the-future-of-our-garbageEDSNA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *