ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ-ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «αλληλεγγύη η δύναμή μας» ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΛΗΣ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ Ν. 4623/2019

Με ευρεία πλειοψηφία των συνδυασμών μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης (πλην της Ανυπότακτης Πόλης) υπερψηφίστηκε στην 1η συνεδρίαση του ΔΣ (25.09.2019) Αγίων Αναργύρων Καματερού το Ψήφισμα για το ν. 4623/2019, που κατέθεσε η με επικεφαλής τον Γιώργο Κομματά «δημοτική κίνηση αλληλεγγύη η δύναμή μας».

Στην τοπική αυτοδιοίκηση ο νόμος του κράτους4555/2018 «Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι» εμπεριείχε στόχους για την Εμβάθυνση της Δημοκρατίας και την Ενίσχυση-Διεύρυνση της Συμμετοχής των πολιτών. Η αναλογική εκπροσώπηση, οι μέσα από προγραμματικές συγκλίσεις συνέργειες των δημοτικών παρατάξεων, η θεσμική έκφραση της βούλησης και της παρέμβασης των δημοτών, έρχονταν να δώσουν παρακινητική ώθηση για προηγμένη και ποιοτικά ανώτερη αποκεντρωτική λειτουργία στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων. Σε αυτή την συμμετοχική δημοκρατία καλούνταν να δοκιμαστούν οι νέες δημοτικές αρχές.

«Το νέο θεσμικό πλαίσιο ανατρέπει τελείως το μέχρι τώρα σκηνικό . Ένα σκηνικό το οποίο στη συνείδηση των περισσοτέρων είναι καταδικασμένο. Ένα δημαρχοκεντρικό μοντέλο όπου ένας άνθρωπος αποφάσιζε για τα πάντα. Ως αξιωματική αντιπολίτευση του δήμου Αγίων Αναργύρων-Καματερού με εννιά δημοτικούς συμβούλους, με παρεμβάσεις και με συνεχή παρουσία όλα αυτά τα χρόνια, ελάχιστες έως καθόλου φορές δεν ακουστήκαμε γιατί η πλειοψηφία διαμόρφωνε πάντα το τι θα αποφασιζόταν. Η απλή αναλογική βάζει δυνάμεις οι οποίες μέχρι τώρα ήταν απόμακρες από την όλη διαδικασία και θα δημιουργήσει ένα σκηνικό το οποίο με τη συνεργασία θα μπορέσουν τα πράγματα στο δήμο να προχωρήσουν πιο καλά, πιο οργανωμένα. Θα κοπούν διασυνδέσεις που είχαν σχέση με διαπλοκή, με μικροσυμφέροντα και με μικροεξυπηρετήσεις. Η απλή αναλογική θα βγάλει στο προσκήνιο, νομίζω, τον καλύτερο εαυτό ανθρώπων που θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία. Ήταν ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει σήμερα που υπάρχει ανάγκη για κοινωνική συμμετοχή, για κοινωνική δράση γιατί τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα όχι μόνο στους δήμους αλλά και συνολικότερα στη χώρα μας. Χωρίς την κοινωνική δράση θα γίνουμε έρμαια των μεγάλων συμφερόντων»

(Γιώργος Κομματάς «Στο Κόκκινο 105,5»3 Μαρτίου 2019)

Προηγμένα μεγάλα ισχυρά ευρωπαϊκά κράτη από δεκαετιών κυβερνώνται στη βάση συναινετικών συνεργατικών σχημάτων.

Το ίδιο το ευρωπαϊκό οραματικό ιδεώδες οικοδομείται πάνω στην αρχή της ισοτιμίας στη λήψη των αποφάσεων, επιδιώκοντας εξαντλητικά τη δημοκρατική διαβούλευση για ομοφωνία σε μείζονα ζητήματα.

Κατά ιστορική παραδοχή οι νόμοι διέρχονται τη δοκιμασία της εν τοις πράγμασι εφαρμογής, βελτιώνονται με την αντιμετώπιση κενών, ελλειμμάτων ή προβλημάτων στο πεδίο πραγματικών συνθηκών.

Το «Πρόγραμμα Κλεισθένης Ι» δεν αξιώθηκε της δοκιμασίας αυτής

Η νέα διακυβέρνηση κατεπισπεύδουσα, φοβούμενη την απλή αναλογική, τη συμμετοχική δημοκρατία στην έκφραση της βούλησης των πολιτών και τη λήψη των αποφάσεων, και με προσχηματικό υποκριτικό ψευτοδίλημμα δήθεν διασφάλισης «της κυβερνησιμότητας», επαναθεσμοθέτησε άρον άρον καταχρηστικά, μεταφέροντας συγκεντρωτικού χαρακτήρα υπερεξουσίες, όσο και αποκλειστικές αρμοδιότητες, στο Δήμαρχο, αλλά και στα από αυτόν ελεγχόμενα όργανα. Η εκφρασμένη δημοκρατική βούληση των πολιτών θυσία στο βωμό του νεοφιλελευθερισμού της.

Έτσι στέλνει στην αγρανάπαυση όργανα που εκλέχτηκαν με απλή αναλογική. Ωμή, κατάφωρη παραβίαση, αλλοίωση, απαξίωση της εξουσιοδότησης- εντολής της λαϊκής ψήφου.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ «αλληλεγγύη η δύναμή μας»

Χαιρετίζουμε την πολύτιμη ανταπόκριση των συνδυασμών που τάχτηκαν υπέρ του Ψηφίσματός μας, και τους καλούμε σε διαρκείς συνέργειες για την προστασία της δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου μας

Καλούμε σε διαρκή επαγρύπνηση τους Φορείς και τους Δημότες Συμπολίτες μας απέναντι στην επιχειρούμενη αυταρχική δημοτική διακυβέρνηση

Παρατίθεται το Ψήφισμα

Άγιοι Ανάργυροι 25/09/2019

Η δημοτική παράταξη “Αλληλεγγύη η δύναμη μας” καταθέτει το παρακάτω ψήφισμα, προς συζήτηση και ψήφιση στην πρώτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίων Αναργύρων – Καματερού .

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων Καματερού καταδικάζει την αλλοίωση της λαϊκής εντολής και του συντάγματος που πραγματοποίησε η κυβέρνηση στο όνομα της «κυβερνησιμότητας», με τις διατάξεις του Ν.4623/2019 για τη συγκρότηση και λειτουργία των οργάνων του Δήμου.
Ιδιαίτερα στα :
• Άρθρο 1, που αφορά τις συμπράξεις παρατάξεων (παραβίαση αρχής ισότητας της ψήφου)
• Άρθρο 2, που αφορά τον τρόπο συγκρότησης και εκλογής της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής (αλλοίωση λαϊκής εντολής, υπερεξουσίες δημάρχου)
• Άρθρο 3, που αφορά τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και ιδιαίτερα τη θεσμοθέτηση της απουσίας ελέγχου στις αποφάσεις της (εδάφιο 3) από την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου (παραβίαση άρθρου 3 του Ν.1850/1989 κύρωσης του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας)
• Άρθρο 5, όπου ακυρώνει την 4η κάλπη και διορίζει!! τους προέδρους των συμβουλίων κοινοτήτων με περισσότερους από 300 κατοίκους (εδάφιο 9γ) μετά τις εκλογές και με γνωστά τα ονόματα των πλειονοψηφησάντων .
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων- Καματερού εντέλλεται το νομικό σύμβουλο του Δήμου να ασκήσει προσφυγή στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με την οποία εγκρίνει την συγκρότηση των επιτροπών (Οικονομική και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής) και κάθε παραγόμενης διοικητικής πράξης των επιτροπών που θα έχει παραχθεί.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Γιώργος Κομματάς

Παναγιώτης Καλαράς

Νίκος Πατσούρας

Αντώνης Καράλης

Αφροδίτη Μπιζά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *