Νόμος Κλεισθένης : Νέο πλαίσιο–Νέες προκλήσεις

του Νίκου Πατσούρα- συντονιστή και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου της δημοτικής κίνησης ”Αλληλεγγύη η δύναμή μας”

 

Την 26η Μαΐου  του 2019 θα έχουμε τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα είναι η πρώτη εκλογή αιρετών τοπικής αυτοδιοίκησης με νέο εκλογικό σύστημα σύμφωνα με το νόμο 4555/2018 ή απλούστερα πρόγραμμα  ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I. Η καινοτομία του (ίσως η μόνη που έγινε ευρύτερα γνωστή) είναι η εφαρμογή της απλής αναλογικής. Ουσιαστικά το ποσοστό που καταγράφει  μία παράταξη στις εκλογές την πρώτη Κυριακή εκφράζεται σε δημοτικούς συμβούλους (Στο Δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού οι Δημοτικοί σύμβουλοι είναι 40). Ξεχνάμε λοιπόν τις τεράστιες πλειοψηφίες που έδιναν τα προηγούμενα συστήματα  στον συνδυασμό  του πρώτου δηλ. του δημάρχου, ανεξαρτήτως ποσοστού της εκλογικής διαδικασίας. Αν την πρώτη Κυριακή δεν επιτευχθεί πλειοψηφία 50 % από κάποιον συνδυασμό υπάρχει επαναληπτική ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή μόνο μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων δημάρχων .

Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν περισσότερα εκλογικά σχήματα άρα και αναλογικότερη αντιπροσώπευση της τοπικής κοινωνίας. Αλλά επίσης θα χρειαστούν και  μετεκλογικές συνεργασίες για την άσκηση  διοίκησης που συνεπάγεται δημοκρατικότερη λειτουργία του Δήμου. Οι διαβουλεύσεις και η συναίνεση επί σημαντικών θεμάτων πρέπει να έχουν τον κύριο ρόλο για την ομαλή διοίκηση.

Ακόμη ο Κλεισθένης μεταμορφώνει και το θεσμό των συμβουλίων κοινότητας όπως μετονομάζονται (Συμβούλιο κοινότητας Καματερού και Συμβούλιο κοινότητας Αγίων Αναργύρων στο Δήμο μας). Η εκλογή των συμβούλων κοινότητας γίνεται με συνδυασμό αλλά σε ξεχωριστή κάλπη και με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο υπό τον υποψήφιο πρόεδρο κοινότητας.

Επίσης γίνεται μέριμνα για την ισότητα των φύλων  αφού δεν μπορεί ο αριθμός   υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και συμβούλων κοινότητας κάθε φύλου σε ποσοστό μικρότερο του 40% του συνόλου .

Όμως ο ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I δεν είναι μόνο ένα εκλογικό σύστημα.  Καταργεί διατάξεις του Καλλικράτη μεταρρυθμίζοντας ουσιαστικά  το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας  της τοπικής αυτοδιοίκησης. Έτσι επαναφέρει τη θητεία στα 4 έτη. Ενισχύει  τις αρμοδιότητες της οικονομικής επιτροπής των Δήμων. Αλλάζει τον τρόπο κατανομής της επιχορήγησης των Δήμων μέσω των Κ.Α.Π,  οι οποίες δεν θα κατανέμονται μόνο με πληθυσμιακά κριτήρια όπως έως σήμερα συνέβαινε αλλά συνυπολογίζοντας την κοινωνική κατάσταση, την έκταση και άλλους παράγοντες. Θέτει νέο κανονισμό ψήφισης προϋπολογισμών και τεχνικού προγράμματος αφού καθιερώνει εναλλακτική πρόταση έναντι αυτής της διοίκησης  αλλά και έγκριση τους ανά έργο και κωδικό . Αναβαθμίζει  τις κοινότητες αφού τούς δίνει διακριτό ρόλο ακόμη και με  δυνατότητα διαχείρισης κονδυλίων.

Τέλος ο νέος νόμος δημιουργεί κατάλληλες συνθήκες για συμμετοχικές διαδικασίες και ενεργοποίηση των πολιτών: Θεσμοθετεί  τη  συνέλευση κοινότητας  τουλάχιστον μια φορά το έτος και δίνει τη δυνατότητα τοπικών δημοψηφισμάτων .

Σίγουρα  η νέα οπτική του  Κλεισθένη για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  αποτελεί πρόκληση, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε αφού  προτάσσει την αναλογικότητα αντιπροσώπευσης και ενισχύει  τη συμμετοχή των πολιτών. Πιστεύω πως οι δημοκρατικές προοδευτικές  δυνάμεις του Δήμου μας μπορούν ανταποκριθούν και να εκμεταλλευθούν τις νέες δυνατότητες που τους δίνονται προς συμφέρον των δημοτών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *